Szilágyi Béla László: Ukránok

Szilágyi Béla László

Egy kis történelem Szilágyi Béla László (alias Laslie Sillage) előadásában. A mostani orosz-ukrán konfliktus előzményeiről, a mai Ukrajna kialakulásáról és régió hatalmi viszonyainak változásairól kapunk érdekes információkat.

„Még nem voltam hatéves, amikor édesapám felolvasta nekem az Egri csillagokat. Attól kezdve végem volt. Láttam magam előtt a patakot, a törököket, a várat. És én is ott voltam.

Még alsó tagozatban harmadik és negyedik osztály között a nyári szünetben az egyik ismerős lány, aki talán már hetedikes vagy nyolcadikos lehetett, nekem adta az ötödikes és a hatodikos történelemkönyvét. Nagyon színes, nagybetűs könyvek voltak, tele rajzokkal. Hazavittem és azonnal olvasni kezdtem. A két tankönyv a legjobb olvasmányom volt. Izgalmas, kalandos, színes, fordulatos.

Tízévesen aztán megírtam életem első regényét. Nagyon büszke voltam rá. Három oldal volt az egész. A kezdő oldalon hatalmas betűkkel a nevem és a regény címe: Kalózok a tengeren.

Azóta része az életemnek az olvasás és az írás.

Belekóstoltam az újságírásba is, de hamar rá kellett jönnöm, hogy a túlságosan kötött keretei miatt, nem nekem való.

Irodalmi pályázatokra jelentkeztem, bekerültem egy-egy antológiába, majd 2000-ben megjelent az első könyvem.

Három diplomám van, ám elsősorban történész vagyok. De emellett sok minden foglalkoztat. Rengeteget tanultam az évek során, ugyanúgy falom a könyveket, mint kisfiúként. Elmélyedtem az etológia, asztronómia, információ-tudomány, rendszerelmélet érdekességeiben, különféle filozófiai irányzatokban, a mitológiában, a földrajzban és a politika tudományban. Sok nyelvet is megismertem. Az angol mellett oroszul is beszélek, történelmi vonatkozásai miatt ismerem a latint, az ógörögöt, különféle szláv, angolszász és latin eredetű nyelveket is.

Ezt a sokrétű tudást felhasználva az a célom, hogy izgalmas, fordulatos regényekkel kalauzoljam el az olvasót egy nagyon is ismerős világba, ahol azonban érdekes gondolatkísérletekkel fejtegethetjük, mit hozhat a jövő.

Hiszen a könyveimnek, bármennyire szabadjára engedett is bennük a fantázia, mindig van tudományos alapja.”

Forrás: Leslie Sillage szerzői oldala