Carl Douglas 80

Carl Douglas – forrás: YouTube

80 éves Carl Douglas jamaicai énekes. Gyermekéveit szülőhazájában és Kaliforniában töltötte. Fiatalon lehetősége nyílt arra, hogy Angliába utazzon megtanulni a hangmérnöki szakma minden fogását. 1964-ben megalapította a Big Stampede nevű együttesét, amellyel néhány kislemezt is készített.

Két évvel később Spanyolországban a The Explosion nevű formációt hívta életre. Végül visszatért Angliába, ahol csatlakozott a Gonzales együtteshez, és a Pye Records lemezcég háttérénekese lett.

1972-ben az indiai származású producerrel, Bidduval közösen készítette a Richard Roundtree főszereplésével forgatott Embassy című film zenéjét. Két évvel később Biddunak sürgősen szüksége volt egy énekesre, hogy lemezre vegye Larry Weiss I Want to Give You My Everything című szerzeményét. A kislemez „B” oldalára azonban gyorsan írni kellett egy másik dalt. Biddu melódiát komponált Douglas szövegére, melyet az akkoriban divatos kung fu filmek (például Bruce Lee A Sárkány közbelép című sikeres mozifilmje és David Carradine Kung Fu című népszerű tévésorozata) ihletett. Állítólag alig 10 perc alatt vették fel a Kung Fu Fighting című dalt. A Pye Records azonban azt akarta, hogy ez a dal „A” oldalas kislemezként jelenjen meg. A felvétel óriási sláger lett, előbb Angliában, utána az Amerikai Egyesült Államokban is felkerült a slágerlista élére, de más országokban is a népszerűségi listák tetejét ostromolta: több mint 11 milliót adtak el belőle.

A sikeren felbuzdulva a Pye Records szélsebesen felvett egy teljes albumra való anyagot az énekessel, ám sem a Kung Fu Fighter LP dalai, sem a későbbi Douglas-lemezek nem arattak már akkora sikert, mint a Kung Fu Fighting. A kisebb slágerek közül a hasonló hangzású Dance the Kung Fu, a Love, Peace and Happiness és a Run Back érdemel említést.

Douglas évek óta a németországi Hamburgban él, ahol egy játék- és dokumentumfilmekkel, valamint hirdetésekkel foglalkozó céget vezet.