A Phobos így táncolt el a Nap előtt a Marson figyelő robot szeme láttára

 
A NASA Perseverance Mars-járója Mastcam-Z kamerarendszerével videót készített arról, ahogyan a Phobos, a Mars két holdja közül az egyik elhomályosítja a Napot. Ez a Mars felszínéről valaha készült Phobos-napfogyatkozás legjobban nagyított, legnagyobb képsebességű megfigyelése.

Az elmúlt 18 évben több Mars-járó figyelte meg a Phobos áthaladását a Nap előtt. A Spirit and Opportunity 2004-ben tette az első észleléseket; A Curiosity 2019-ben elsőként készített videót az eseményről. Minden alkalommal, amikor ezeket a fogyatkozásokat megfigyelik, lehetővé teszik a tudósok számára, hogy mérjék a Phobos pályájának időbeli finom eltolódásait. A Hold árapály-ereje a Vörös Bolygó mély belsejét, valamint kérgét és köpenyét érinti; a Phobos időbeli eltolódásának tanulmányozása feltár valamit arról, hogy mennyire ellenálló a kéreg és a köpeny, és így milyen anyagokból készültek.

A Mars 2020 Perseverance küldetés a NASA Hold-Mars-kutatási programjának része, amely magában foglalja a Holdra irányuló Artemis-küldetéseket, amelyek segítenek felkészülni a Vörös Bolygó emberi felfedezésére.

Összehasonlításképpen egy 2012-es Curiosity-felvétel:

Forrás: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI; VideoFromSpace

 

 

További hasonló témájú videók