Mi történik, ha megindul az űrállomás?

űrállomásA Nemzetközi Űrállomás (ISS) nem túl magasan kering a Föld körül, hat rá a gravitáció, ezért időnként pályakorrekcióra kényszerül. Az Európai Űrügynökség egy videóban megmutatta, mi történik az ISS fedélzetén, ha az gyorsítani kezd a pályaemeléshez. 

Az űrhajózásban a 350-800 km magasságban található termoszféra a leginkább használt zóna, itt húzódik az ún. alacsony Föld körüli pálya, itt kering a Nemzetközi Űrállomás, vagy az űrhajók, a műholdak nagy része. Ez a mezoszféra feletti, a naptevékenység alakulásától függően 350-800 kilométer magasságig terjedő ritka légréteg, amelyben újra megfordul a hőmérséklet és a magasság közötti összefüggés: a magassággal a hőmérséklet növekszik egészen a termopauzáig, amelytől felfelé viszont már állandó marad.

A gázmolekulák hőmérséklete ebben a magasságban elérheti az 1500 °C-ot (bár itt már olyan ritkán helyezkednek el egymáshoz képest, hogy a hétköznapi értelemben vett hőmérséklet itt nem értelmezhető). 

Egy ilyen pályakorrekciót rögzített az űrállomás belső kamerája, ami jól mutatja, hogyan mozdul el az ISS az űrhajósok körül. A videót 8x sebességre gyorsította fel az Európai Űrügynökség.

https://kisatlasz.files.wordpress.com/2017/10/bolygolegkorok-reszlet.pdf

További hasonló témájú videók