115 éve született Katharine Hepburn

Katharine Hepburn a Summertime című filmben

115 éve született Katharine Hepburn, Oscar-díjas amerikai filmszínésznő.

Negyvennégy filmben szerepelt, tizenkétszer jelölték Oscar-díjra, ebből négyszer el is hozta az aranyszobrot, 1999-ben pedig az Amerikai Filmintézet minden idők legnagyobb amerikai filmlegendájának választotta. 2003. június 29-én halt meg connecticuti otthonában, 96 éves korában.  

A színésznő a kilencvenes évek elejétől Parkinson-kórban szenvedett. Összesen tizenkétszer jelölték Oscar-díjra, ebből négy ízben meg is választották a legjobb színésznő kategóriájában. A színésznők közül legtöbbször ő nyerte el a filmszakma e legrangosabb kitüntetését az alábbi filmekért: 1934-ben a Hajnalka (Morning Glory), 1968-ban a Találd ki, ki jön vacsorára (Guess, Who,s Coming to Dinner), 1969-ben Az oroszlán télen (The Lion in Winter), 1982-ben pedig Az aranytónál (On Golden Pond).

1970-1980 között számos tévéfilmben is forgatott, 1975-ben Emmy-díjat is nyert. Mások mellett James Stewart, Humphrey Bogart, John Wayne, Henry Fonda partnereként játszott, nevét azonban leginkább Spencer Tracyével párosítják, akivel egy életen át tartó kapcsolatot alakított ki. Sokoldalúságával, fékezhetetlen életerejével, nevettető képességével Katharine Hepburn a hetvenes évekig Hollywood legjellegzetesebb művészei közé tartozott.