Nézz, nézz az ég felé!

C/2021 O3 (PANSTARRS) at perihelion!

A most ajánlott két üstököst valószínűleg szabad szemmel nem, de az ég felé nézve komolyabb felszerelés nélkül, kis kézi távcsővel vagy hosszú expozíciós fotón már elkaphatjuk. 

Elsőként a C/2021 O3 Panstarrs érkezett a tavasz derekán – április 21-én járt legközelebb a Naphoz, május 8-án a Földhöz, a két időpont között 5-7 magnitúdós fényességet ért el, napnyugta után lehet megfigyelni nyugat-északnyugati irányban, ahogy a Bikából a Perzeuszba halad. A C/2021 O3 (PANSTARRS) látszólagos égi útja a fényes szakaszán az északi égbolt csillagképei között húzódik és tőlünk májustól egész nyáron át kedvező lesz a helyzete, ha fényes is marad, illetve nem esik szét a magja, aminek következtében elhalványodik, majd eltűnik a szemünk, illetve műszereink elől. A pályaszámítások szerint jó eséllyel a Nap parittyaként felgyorsítja és kidobja a Naprendszerből, így – ha addig nem esik szét – soha többé nem tér vissza.

June 2017 by Hubble’s Wide Field Camera 3

A nyár közepén várható az öt évvel ezelőtt felfedezett C/2017 K2 Panstarrs üstökös érkezése. Ez az akár több tíz kilométer átmérőjű üstökös évmilliókkal ezelőtt indult el a Nap felé az Oort-felhőből, és a csillagászokat is meglepte azzal, hogy már a Szaturnusz pályájának távolságában aktívvá vált. Július 14-én ér legközelebb a Földhöz, noha még akkor is majdnem kétszer olyan távol lesz tőlünk, mint a Nap. Központi csillagunkhoz december 19-én jár majd a legközelebb, amikor akár szabad szemmel is láthatóvá válhat – balszerencsénkre megint a déli féltekének jut a műsor látványosabb része.

Égi fogyókúra

A holdfogyatkozásokkal idén sem lesz szerencsénk: május 16-án ugyan teljes holdfogyatkozás lesz, tőlünk azonban csak egy része látszik majd. Hajnali fél öttől a lenyugvó Holdon észlelhetjük a Föld árnyékát, ami azonban még félig sem nyeli majd el égi kísérőnket, mielőtt az a horizont alá bukna.

Ahogy a Hubble Űrteleszkóp látta 2017-ben a C/2017 K2 Panstarrs üstököst

Megfigyelhető űrállomások

Az év során rendszeresen lesz lehetőségünk arra, hogy a két, ember által lakott űrállomást szabad szemmel is megfigyelhessük. A kínai Mennyei Palota (Tiangong) halvány objektum, a déli horizont közelében szokott elvonulni, a Nemzetközi Űrállomás viszont semmi mással össze nem téveszthetően fényes, és nemcsak alacsonyan a horizont közelében, hanem akár a fejünk felett, a zeniten is átrepülhet. Mindkét űrállomásra pontos előrejelzéseket találhatunk a heavens-above.com oldalon, ahol bejelentkezés és a földrajzi helyzetünk megadása után csillagtérképet is kapunk az egyes átvonulások útvonaláról. 

Szöveg forrása: Schöngrundtner Tamás, Vehir.hu