Ave Caesar?

2120 éve látta meg a napvilágot Caius Iulius Caesar (vagy Gaius Julius Caesar) római hadvezér és politikus. Fontos szerepet játszott a köztársaság felszámolásában és a császárság intézményének létrehozásában. Elfoglalta Galliát, és elsőként vezetett hadjáratot Britanniába – mindkettőt saját kezdeményezésre. Minden idők egyik legnagyobb hadvezére (stratégája) volt és nagyszerű politikus is (mindkettő alatt leginkább az értendő, hogy kitűnően tudott bánni az emberekkel). Jelentősége az ókor történetében Nagy Sándoréval vetekedik.

Kiépülő egyeduralma a királyságot (egyszemélyi uralmat) átoknak tekintő Rómában hamar komoly ellenérzésekkel találkozott. Polgárháború bontakozott ki ellene, amit megnyert, és az így létrejött birodalom vitathatatlan urává lett. Mélyreható reformokba kezdett.

Élethossziglani dictatorrá nyilvánította magát és erőteljesen központosította a köztársaság kései éveiben szétzilálódott közigazgatási rendszert. Mondhatni, mindent sikerült megnyernie, csak polgártársait nem: Róma nem tolerálta őt. Az egyre hangosabb zúgolódást és a diktatúrát látva Marcus Brutus és több szenátor összeesküdött és meggyilkolták Caesart, abban a reményben, hogy sikerül megmenteniük a köztársaságot.

A merénylet után azonban polgárháború tört ki Caesar hívei (Octavianus, Marcus Antonius, Lepidus) és a köztársaságiak (Brutus, Cassius, Cicero és még sokan mások) között.

„Törékeny alkatú férfi volt, bőre sima és fehér; gyakran fejfájás és epileptikus rohamok gyötörték. (…) Gyenge egészségi állapotát nemhogy ürügyül használta volna a kényelmes, elpuhult életre, hanem ellenkezőleg, a hadviselést tekintette a legkitűnőbb gyógymódnak” – mondta róla Plutarkhosz.

___________
Kiemelt kép:

A legismertebb római politikust ábrázoló élethű modell korabeli mellszobrok és érmék alapján készült.

Julius Caesar képmását 2018 júniusában mutatták be a leideni Nemzeti Régészeti Múzeumban. Az esemény célja az volt, hogy népszerűsítsék Tom Buijtendorp régész legújabb könyvét.

A kutató egy régész-antropológussal, Maja d’Hollosyval kezdte el vizsgálni a római politikus képmásait. A szakértők 3D-s képalkotó eszközzel két mellszobrot tanulmányoztak, emellett pedig korabeli érméket is elemeztek, hogy megfigyelhessék a szobrokról hiányzó részleteket – például az orrot és a fület. Az átfogó vizsgálat után d’Hollosy agyagot és szilikont használva alkotta meg Caesar arcát.

„Nem hagytam, hogy boldognak és barátságosnak tűnjön” – nyilatkozta a szakértő, kiemelve, hogy Caesar egy eltökélt hadvezér volt.

Azt, hogy miért volt ilyen különös a római politikus fejformája, nem tudni. A történészek sokáig úgy vélték, hogy Caesar császármetszéssel született, a korszakban azonban a beavatkozást csak halott vagy haldokló nőkön végezték el. Caesar anyja, Aurelia pedig a feljegyzések alapján a hadvezér felnőtt koráig életben maradt.

__________

Videó: Julius Caesar Hihetetlenül Izgalmas Élete 

Forrás: Tökéletlen Történelem

 

További hasonló témájú videók