Robotlajhár: lassan jár, tovább néz ;-)

A Costa Rica-i lajhárok inspirálták Magnus Egerstedt professzort a Georgian Institute of Technology*-nál, hogy új típusú robotot hozzon létre. A lassan mozgó és energiatakarékos robot a fák koronái közt haladva végezhet megfigyeléseket.

„Olyan dolgokat fedezhet fel, amiket csak akkor láthatnánk meg, amit csak láthatunk, ha hónapokon vagy akár évekig is folyamatosan a helyszínen tartózkodnánk – mondja Egerstedt professzor.  – A SlothBot esetében a lassúság volt a kiindulási és tervezési alapelv.” 

A következő néhány hónapban az amerikai Atlanta Canopy Walk botanikus kertjének látogatói kipróbálás közben figyelhetik ezt az új csúcstechnikai modellt. A nehezen hozzáférhető esőerdőkbe szánják, hogy segítsen megfigyelni és megmenteni a világ legveszélyeztetettebb fajait.

A napenergiával működő SlothBot (LajhárBot) egy lassan mozgó és energiahatékony robot, amely képes nyomon követni a fák koronájában lakó állatokat, megfigyelni a növényvilágot és a környezetet anélkül, hogy jelenlétével zavarná a megszokott életüket.

___________

*Georgiai (korábban: Grúz) Technológiai Intézet