A mesemániás William Hanna

110 éve született William Hanna amerikai rajzfilmkészítő. Társával, a szintén világhíres Joseph Barberával 1957-ben alapították meg közös stúdiójukat, a Hanna-Barberát, amelynek számos rajzfilm-klasszikust köszönhet a világ.

Már az első rajzfilmepizód meghozta a sikert számukra 1940-ben: a Tom és Jerryvel megalapozták a stúdió hírnevét. Ezután csak úgy ontották magukból a gyermekek kedvenceit, a Hupikék törpikéket, a Jatson családot vagy a (Frank Sinatra ihlette) Scooby-Doot.

A Frédi és Béni volt az első rajzfilmsorozat Amerikában, amelyet főműsoridőben sugároztak. Ez volt az első rajzfilm, amelyben emberi alakok szerepeltek, és az addig szokásos 6-7 perces epizódokkal ellentétben ez a mese sokkal hosszabb is volt. A két mesemániás férfi a Foxi Maxival 1960-ban elnyerte első Emmy-díját, majd egyéb mesékkel számos Oscar-díjat kaptak.

A Hanna-Barbera Productions hivatalosan 2001-ben, William Hanna halálával megszűnt létezni. Működése 44 esztendejében több száz rajzfilmsorozat sok ezer epizódját készítette el, olyan kultikus alkotásokat, melyeket ma is képernyőn tartanak a televíziók, és melyek sokunk gyermekkorának meghatározó élményei voltak.

Vezető videónkban William Hanna és Joseph Barbera a rajzfilmek és a szereplők alakulásáról beszél egy 1961-ből származó archív felvételen.

Kapcsolódó:

Rajzfilmklasszikusok gyűjtőhelye – William Hanna és Joseph Barbera birodalma

További hasonló témájú videók