https://youtu.be/UnD_m3dAkRM

Meghalt Bogdán László

Bogdán László 46 éves volt, Cserdit 2006 óta irányította, előtte négy éven át önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként is dolgozott.

Bogdán szegényes környezetben nőtt fel az egykor svábok, ma 70 százalékban cigányok lakta Cserdiben. Meghatározó gyerekkori élménye a szüntelen éhezés. Anyja takarítónő, apja bányász volt. Rá is ez a sors várt: az általános iskola után rövid ideig építőipari szakmunkásképzőbe járt. A megszűnőben lévő Mecseki Szénbányánál már nem kapott munkát; építkezéseken dolgozott, gyárudvart sepert, majd monitorokat pakolt az Elcoteq pécsi egységénél. 19 évi ottléte alatt a középvezetői szintig küzdötte fel magát. Amikor lopással gyanúsították, otthagyta a céget.

2002-ben faluja önkormányzati képviselője lett. 2006-ra összeállt polgármesteri programja 78,4 százalékos támogatást kapott. 2010-es újraválasztása óta főállásban vezette a települést. A dologtalanokat munkára fogta; a helyi gazdaságban megtermelt javakból városi szegényeket is támogatnak.

A település határában a romák életét bemutató skanzen épül. A falu normális kerékvágásba kerülését jelzi, hogy „már kezdenek visszatelepülni a magyarok”.

2020-ban Wallenberg-díjat kapott, többek között Iványi Gábor és Setét Jenő társaságában.

Kapcsolódó:

Bogdán László: Ketyeg már a cigányplutónium – Cserdi polgármesterére emlékezünk

 

Kiemelt kép forrása: Magyar Hang