Verjen meg az Isten, háborúcsinálók!

Udvarhely Néptáncműhely: Szép Domokos Anna

Hallgassák meg Tamási Áron „Szép Domokos Anna” című prózai művét Csomós Mari tolmácsolásában.

Ezt a művét magam is mondtam egykor a Jókai Napokon, 2. helyezést szerezve az előadással. Akkoriban évente felbukkant a pódium-előadók repertoárjában. Drámaiságát táncjátékba is öntötték: László Csaba rendezében 2018-ban mutatta be az Udvarhely Néptáncműhely az azonos című táncjátékot a rendező-koreográfus alábbi ajánlásával:

„100 éve volt, hogy a nagy háborúnak lecsengtek az utolsó akkordjai. A nagy világromlásra és Tamási Áron születésének 120. évfordulójára emlékezünk táncjátékunkkal. A háború szörnyűségére egy fiatal lány szenvedésein és bekövetkező tragédiáján keresztül reflektálunk a székely balladavilág és a hagyományos felcsíki tánc és zenei nyelv eszközeivel.

A szerelem misztériuma az, hogy két tökételesen más emberi lény, a férfi és a nő találkozik és válik eggyé. Az igaz, hogy a szerelmek mindig a mennyben köttetnek és nincs az a földi hatóság, amely ezt szétválaszthatná. Ezért történik az, hogy mi gyarlók beavatkozunk, s e szerelmek tragédiákkal végződnek. Rómeó és Júlia, Héloise és Abélard történetei a példák a világirodalomban, a miénkben a Szép Domokos Annáé és katona szeretőjéé vagy Kádár Katáé és Miklós úrfié.”

Előadók: Koszta Krisztina (Szép Domokos Anna), Hajdó Árpád (Szép Domokos Anna szerelme), Antal Katalin (Anya), Fülöp Csaba (Fekete madár), Antal József (Példa kísértet). A tánckar tagjai: Antal József, Antal Katalin, Bálint Endre, Faluvégi Erzsébet, Forgács Hunor, Fülöp Csaba, Hajdó Lóránt, Kerekes Szendike, Sipos Réka.

Zenei szerkesztő: Molnár Szabolcs.

A hangfelvételen zenélnek: Molnár Szabolcs, Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György, Sándor Csaba.

Közreműködik: Márdirosz Ágnes színművésznő.

A díszlet és a jelmez: Breteanu Cristina munkája.

Koreográfusként közreműködik: Lőrincz Hortenzia.

A film- és fényeffektusok összeállítója: László Barna fotográfus-filmrendező.