Kiss Pénteki színház • Gimisz Diákszínpad: VALAHOL EURÓPÁBAN

Gimisz Diákszínpad: VALAHOL EURÓPÁBAN, 1999

„A színház állt élete, gondolkodása középpontjában” – írta Hizsnyan Géza Kiss Péntek Józsefről.

Kiss Péntek Jóska valóban fáradhatatlan volt, élete utolsó éveiben még létrehozta és feltöltötte saját YouTube-csatornáját, hogy közkinccsé tegye azokat a színházi előadásokat, amiket sikerült dokumentálni az utókor számára.

A kép- és hangminőség az akkori rögzítési és tárolási technikáknak felel meg.

A Valahol Európában Radványi Géza azonos című filmjének musical-változata Horváth Péter rendezésében – a II. világháborúban elveszett, árva gyermekekről szól.

Ősbemutatója 1995-ben, a második világháború véget értének ötvenedik évfordulójának alkalmából, a Fővárosi Operettszínházban volt.

A II. világháború végén zajlanak az események. A színpadi átirat mégsem a háború borzalmairól, hanem inkább a világ elembertelenedéséről szól elsősorban.

A háború romjai között egy kisfiú, Kuksi, édesapja utolsó mondatát mondja:

„Nem szabad félni!”

Az Állami Javítóintézetet is szétbombázták, a találatot túlélt fiatal fiúk elveszve, csapatba rendeződve próbálják túlélni a háború viszontagságait. A hangadó Ficsúr, Szeplős és vezérük, Hosszú befogadják maguk közé Kuksit is. Időközben találkoznak egy másik gyereksereggel is, vezetőjük Suhanc, aki ekkor még titkolni próbálja, hogy lány. Az eleinte nehézkes elfogadást követően rájönnek, hogy csak együtt vészelhetik át ezt a háborgó, vészterhes időszakot.

Úgy segítenek magukon, ahogy tudnak, hogy legyen mit enniük, inniuk. Ezért az elárvult gyerekeket, akiket csavargóknak neveznek, a hatóság kezdi el hajszolni. Mindeközben lassacskán a két csapat vezetője között vonzalom alakul ki.

Találnak egy elhagyatottnak tűnő birtokot, de ott az egykori karmester és zeneszerző, Simon Péter lakik. A kölcsönös bizalmatlanságból végül bizalom lesz a gyerekek és a ház ura között. Megtanítja őket a zene fontosságára és szeretetére („A zene, az kell”). Azonban eddigre a hadsereg és statárium a nyomukra akad, néhányan fogságba is esnek. A kastélynál harc alakul ki, de a gyerekek felveszik a kesztyűt. Simon Péter szinte az utolsó pillanatban egy nem sokkal azelőtt intézett ajándékot ad a gyerekeknek, amivel egyben életüket is megmenti. Ellenben ez már nem segít Kuksin, aki halálos sérülést szerez, és nem érheti meg az annyira várt reményteli holnapot.

További hasonló témájú videók