ÖRÖKLÉT: William Hurt

A filmvásznon

71 éves korban tegnap elhunyt William Hurt Oscar- és BAFTA-díjas amerikai színész. A legsokoldalúbb színészek egyike volt.

Hurtot a nyolcvanas években három egymást követő évben is jelölték a legjobb színésznek járó Oscar-díjra. 1986-ban A pókasszony csókja, 1987-ben az Egy kisebb isten gyermekei, 1988-ban pedig A híradó sztárjai című filmben nyújtott alakításáért jelölték a legrangosabb filmes elismerésre, melyet A pókasszony csókjáért meg is kapott. Húsz évvel később, 2006-ban az Erőszakos múlt mellékszerepéért is jelölést kapott.

Oscar-díján és három Oscar-jelölésén kívül Hurt egy BAFTA-díjat, a Cannes-i Filmfesztivál legjobb színészének járó díjat, valamint két Emmy- és hat Golden Globe-jelölést is begyűjtött 45 éves karrierje során.

A színész szerepelt a 2009-es A grófnő című filmben is, melyben Thurzó György magyar nádort alakította. A filmet a XVI-XVII. századi Magyarország egyik legbefolyásosabb nemesasszonya, Báthori Erzsébet ihlette.

Hurt a fiatalabb generációknak a Marvel-filmekből lehet ismerős. Ő játszotta Thaddeus „Thunderbolt” Ross-t, aki a Marvel Filmes Univerzumban az amerikai hadsereg tábornoka, majd az USA külügyminisztere. A színész először a 2008-as A hihetetlen Hulkban öltötte magára a szerepet, majd szerepelt az Amerika Kapitány: Polgárháborúban, a Bosszúállók: Végtelen háborúban, a Bosszúállók: Végjátékban és a Fekete Özvegyben is.