Szigligeti Ede: Liliomfi

Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékának előadása a Péter András Gimnázium és Kollégium diákjainak előadásában (Szeghalom, 2017).

Annál kíváncsibb vagyok rá, hogy magam is „játsztam” Mariskát a darabban (a pozsonyi Duna utcai gimnázium Forrás színpadának tagjaként), sőt mielőtt nem kreáltak belőle playbacket, még énekeltem is. Olyanok „játsztak” benne, mint a magyar szinkronhangok közül jól ismert Antal Olga, Huszár Laci, Richtarčík Misi, Szabó Frici… Arról sajnos akkoriban nem készült még csak fotó sem, nemhogy mozgókép.

Szigligeti Ede (Nagyvárad, 1814. március 8. – Budapest, 1878. január 19.) drámaíró, színpadi rendező, színész; a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (1840).

Majdnem fél évszázadig tartó drámaírói pályáján több mint 100 eredeti darabot írt, melyekben a meseszövés rendkívül változatos leleményű, a technika egészen modern volt s mindig hatásos. A jellemrajzban és előadásban gyengébb volt, mint a cselekmény felépítésében és jelenetezésében, a költői ihletet gyakran a technikai ügyesség és a hatás eszközeivel való számító bánás pótolja.

Remekeket alig alkotott, de mint a színpad költője Kisfaludy Károlytól Csiky Gergelyig ő elégítette ki kora közönségének szükségleteit. Szolnokon és Nagyváradon színházat neveztek el róla.

 

További hasonló témájú videók