„A kommunista párt volt az én Főnénim.“ Miloš Forman

Milos Forman90 éve született Miloš Forman cseh származású amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, színész, producer.

A prágai filmfőiskolán forgatókönyvíró, dramaturg szakon végez. Első munkáit a televízió számára készíti. A Laterna Magica látványszínházban dramaturg. Első dokumentumfilmjei a fiatalokról szólnak. A Fekete Péter (1964), az Egy szöszi szerelmei (1965), Tűz van babám (1967) a cseh új hullám világszerte ismertté vált alkotásai. Miloš Forman alapítója, vezető alakja a cseh új hullám mozgalmának. Első korszakának filmjei vígjátékok. 1968-ban, a szovjet és a „baráti országok” hadseregeinek a bevonulása után Forman elhagyja Csehszlovákiát. Előbb Európában, majd Amerikában készít filmeket. Azon kevesek közé tartozik, aki Amerikában is a legnagyobbak közé emelkedik, és sorra rendezi Oscar-díjjal jutalmazott filmjeit.

Az Elszakadás (1971) ugyan Hollywoodban készül, de még nagyon hasonlít az otthon készített Fekete Péterre, Egy szöszi szerelmére. A Száll a kakukk fészkére (1974), a Hair (1979), a Ragtime (1981), Amadeus (1974) az amerikai korszak azon csoportjába tartoznak, mely alkotások a társadalmi normák ellen lázadó, függetlenségre, szabadságra törekvő hősökről szólnak. További filmjei: Valmont (1989), Larry Flint (1996), Ember a Holdon (1999).

_______________

Černy Petr (1964) – Ahoooj!

____________________

Az Oscar kihirdetése a Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) című alkotásért:

…és még sok fontos alkotással emlékezhetünk életművére…

Fent:

A Cseh Centrum a napokban tette köszzé a fenti feliratos cseh-francia 2019-ben készült dokumentumfilm ajánlóját.

    • Rendező: Helena Třeštíková, Jakub Hejna
      Forgatókönyvíró: Helena Třeštíková
      Operatőr: David Cysař
      Szereplők: Miloš Forman, Petr Forman (narrátor)
      Producer: Kateřina Černá (Negativ)

(A Cseh Centrum 10 éve, Miloš Forman 80. születésnapjára szervezte az első Cseh Filmkarnevált, Tűz van, babám! Miloš Forman Filmkarnevál címmel.)

A cannes-i filmfesztiválon bemutatott dokumentumfilm az egyik legismertebb, Oscar-díjas cseh rendező, Miloš Forman összefoglaló életrajzi portréja. A film fantasztikus kollázsa a sok esetben ismeretlen, eddig még sosem publikált, magán- és hivatalos archívumokból előkerült anyagoknak, valamint személyes visszaemlékezéseknek, amelyeket a rendező fia, Petr Forman tolmácsolásában hallhatunk. Végigkövetjük a rendező Kelet-Csehországból Hollywoodig vezető útját, amelyet végigkísérik a szabadságért a legkülönbözőbb formában lázadó hősök. Új és izgalmas részleteket tudhatunk meg a Tűz van, babám, a Hair, a Száll a kakukk fészkére, az Amadeus és a többi nagysikerű film készítéséről.

_________________

Kapcsolódó: 

Az örök kívülálló: Milos Forman

 

További hasonló témájú videók