A szocializmus leghegyesebb mellbimbóit megrajzoló karikaturista

Balázs-Piri Balázs karikaturistaEmlékeznek ezekre  a karikatúrákra? A korábban születettek bizonyára.

85 éve született Balázs-Piri Balázs. A külföldön is elismert, Munkácsy-díjjal kitüntetett grafikus, karikaturista a Műszaki Egyetemen mérnökként végzett 1961-ben, de nem ezen a pályán csinált karriert. Autodidakta módon, szabadúszóként  már a kezdetektől foglalkozott könyvillusztrálással, diafilmek megrajzolásával és reklámgrafikával is. Minden évben részt vett a nagyobb nemzetközi karikatúraversenyeken és tévészerepléseket is vállalt.

Karikatúrái és sajtókarikatúrái már 1958-tól jelentek meg hazai és külföldi lapokban, mint a szatirikus Ludas Matyi, és a közkedvelt rejtvényújság, a Füles. Később számos humoros lapnak publikált: a Tollasbálnak, a Szúrnak, a Plajbász és Parókának.

Főszerkesztője volt a Úritöknek, a  Pesti Viccnek és a rövid életű LMLM humormagazin művészeti vezetésével is megbízták.

Hetvenévesen így vallott ars poeticájáról: „A karikaturista a humor pszichiátere. Kutatja, diagnosztizálja és megpróbálja gyógyítani a társadalom és a társadalmi tudat betegségeit.”

Számos elismerése közül olyan díjakat tudhat magáénak, mint az 1979-es Montreali Nagydíj, és az 1986-os tokiói Excellence Díj.