A Hold felszínén sepreget a Csang’o-5 kínai űrszonda

Sikeresen leszállt a Holdra kedden a Csang’o-5 kínai űrszonda – jelentette be a kínai nemzeti űrügynökség. A szondát november 23-án indítottak útnak azzal a céllal, hogy kőzetmintákat gyűjtsön, amelyek segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében. 

Ma, közép-európai idő szerint a késő délutáni órákban a Csang’e-5 holdi leszállóegység felső részéről felemelkedett a mintaszállító űreszköz.

A felszállóegység mintegy negyed órával később kinyitotta napelemtábláját, amelyet a felszállási manőver közben felhajtva tartottak, hogy a hajtómű által esetleg felvert por, vagy kisebb kövek ne tegyenek benne kárt. A felszállóegység egyelőre egy nagyon alacsony, erősen elnyúlt Hold körüli pályán tartózkodik. A következő órákban az űreszköz majd megkezdi azt a bonyolult (legalább négy pályamódosítást tartalmazó) manőversort, melynek köszönhetően a következő közel 50 órában meg tudja közelíteni a 200 km magas körpályán várakozó orbitert. A remények szerint azzal majd sikeresen dokkol, és kicsit később megtörténik a minták átadása a pár nappal később a Góbi- sivatagban leszálló visszatérő egységnek.

Az eszköz célja, hogy kőzetmintákat gyűjtsön az égitestről, az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű nagy kiterjedésű lávamezőről, azon belül is a Mons Rümkerről, egy erősen vulkanikus komplexumról,  majd azokat visszajuttatná a Földre, hogy a tudósok itt tudják elemezni őket. 

Az ősi kínai holdistennőről elnevezett 8,2 tonna súlyú űrszonda leszállóegysége a tervek szerint lyukat fúrt a Hold felszínébe, és robotkarjával szedte össze a talajmintákat. Az egységre a kínai szakemberek több kamerát is felszereltek, amelyek képét küldte át az egység a Földre. Ezek szerint a Csang’o-5 sikeresen landolt, és már meg is kezdte a mintagyűjtést.

A Mons Rümker

A tervek szerint mára be is fejezi a munkát a robot, majd a felszállóegység a start után dokkol a Hold körüli pályán keringő visszatérő modullal. Ha minden jól alakul, a holdszonda nagyjából 8,2 kilogramm mintát hoz majd el a Földre. A mintákat felszállóegység viszi majd magával a Hold körüli pályán keringő visszatérő modulra.

Ez az első eszköz az 1970-es évek óta, ami  kőzetmintákat igyekszik begyűjteni a Hold felszínén.

Annak idején a Szovjetunió három, robotok által végrehajtott küldetés során közel 300 gramm holdkőzetet, az USA pedig hat, űrhajósokkal kivitelezett küldetés során összesen 380 kilogramm mintát hozott a Holdról a Földre.

A NASA gratulált Kínának, tudományos főtisztviselője, Dr. Thomas Zurbuchen azt reméli, hogy végül majd a nemzetközi kutatóközösség is lehetőséget kap a hazaküldött minták elemzésére:

„Miután a Holdon összegyűjtött mintákat visszajuttatják a Földre, reméljük, hogy mindenki hasznát veheti majd, és tanulmányozhatja ezt az értékes rakományt, amely elősegítheti a nemzetközi tudományos közösség együttműködését” – tweetelte.

További hasonló témájú videók