Jean-Luc Godard filmrendező 90

90 éves Jean-Luc Godard francia filmrendező. Godard azon kevés filmrendező közé tartozik, akik képesek újra és újra megújulni. Nem csak a hatvanas évek nagy korszakának volt meghatározó alakja, de a mostanában készült filmjei is a filmművészet élvonalába tartoznak, nem csupán halovány utánérzései a régieknek. Godard késői filmjei legalább olyan izgalmasak, frissek és újszerűek, mint a hatvanas években rendezett munkái.

Pályafutását 1949-ben újságíróként és filmkritikusként kezdte. 1954-től volt amatőrfilmes Svájcban, a Cahiers du Cinema és az Arts munkatársa, dolgozott rövidfilm-, majd játékfilmrendezőként. 1962-ben megalapította a Rogopag Filmvállalatot Roberto Rossellinivel, Ugo Gregorettivel és Pier Paolo Pasolinival.

1964 óta a Film Jean-Luc Godards cég és az Annouschka Film tulajdonosa, alapító tagja a baloldali Dziga Vertov filmcsoportnak is. 1974-ben Anne-Marie Miéville-lel létrehozta a Sonimage Film film, tv, videó és audiovizuális társaságot.

Kapott Jean Vigo- és Pasinetti-díjat, a velencei filmfesztivál zsűrijének különdíját és a legjobb rendezés díját a nyugat-berlini filmfesztiválon.

Filmjeiből: Kifulladásig, Egy férjes asszony, A kínai lány, Szenvedély, Detektív, Új hullám. 

Felső videó:

Árvízi történet (Teljes film) rövid francia film /1961

Rendezők: Jean-Luc Godard, François Truffaut
Producer: Pierre Braunberger
Operatőr: Michel Latouche
Szereplők: Jean-Luc Godard, Jean-Claude Brialy, Caroline Dim
Forgatókönyv: Jean-Luc Godard, François Truffaut

További hasonló témájú videók