Aktív lenne a Mars?

Cerberus Fossae tektonikus-vulkanikus hasadéknál folytatott kutatás egy geológiailag fiatal, valószínűleg vulkáni eredetű törmelékréteget azonosított, amit a szakemberek szerint 53-210 ezer évvel ezelőtti robbanásos vulkanizmus hozhatott létre.

Ha a mostani kutatás eredményeit megerősítenék, az arra utalna, hogy a Mars ma is aktív vulkanizmussal rendelkező bolygó, még akkor is, ha a nagyobb kitörések között akár több millió év is eltelhet. A máig tartó vulkáni aktivitás megnövelné annak az esélyét is, hogy a felszín alatt fennmaradhattak potenciális élőhelyek, legalábbis extrém környezeteket tolerálni képes mikroorganizmusok.

Az InSight szonda által eddig érzékelt két legerősebb marsrengést pont a Cerberus Fossae irányából észlelte, felfedezve ezzel az első tektonikusan – és talán vulkanikusan is – aktív régiót a bolygón.

„Valóban elképzelhető, hogy a (Cerberus Fossae-nál megfigyelt tektonikus aktivitásnak vulkáni aktivitáshoz lehet köze” – nyilatkozta a New York Timesnak a NASA JPL kutatóintézetéből Suzanne Smrekar, az InSight küldetés helyettes vezetője. Ennek alapján elképzelhetőnek tűnik, hogy az InSight hamarosan választ ad a marskutatás egyik legfontosabb kérdésére, amelynek kihatása van arra is, hogy lakható bolygónak tekinthetjük-e még a vörös bolygót.

Bővebben ITT.

Az InSight űrszonda szuperérzékeny szeizmográfja Forrás: NASA/JPL-Caltech

Kiemelt kép:

A Cerberus Fossae kérdéses régiójának egy részlete a Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE kamerájának színes felvételén. A felvétel jobb oldalra lett forgatva. Az eredeti kép felbontása 27 cm/pixel. Fotó: NASA/JPL/UArizona