Drónfelvételen látható az Arecibo rádióteleszkóp összeomlásának pillanata

Teljesen összeomlott és megsemmisült december elsején a világ egyik legismertebb, egyben legnagyobb rádióteleszkópja Puerto Ricóban. Csütörtökön azonban kiderült, hogy a sajnálatos, egyben megrázó eseményt egy véletlennek (?) köszönhetően sikerült rögzíteni – így most azt bárki maga is meg tudja tekinteni. Az összeomlásról a rádióteleszkópot üzemeltető amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány (NSF) mindjárt két felvételt is közzétett.

Ezek egyike, úgy tűnik, hogy egy, a földön rögzített kameráról készült, míg a másik, érdekesebb videót egy a levegőben tartózkodó drón lőtte – méghozzá pont akkor és pont ott, ahol és amikor a végzetes összeomlás szempontjából kritikus jelentőségű acélsodrony elszakadt. Utóbbi (a fenti videó második felében látható) felvétel felveti azt a kérdést, hogy az összeomlást nem maga a drón légárama idézte-e elő, vagy attól függetlenül került sor arra. Az mindenesetre biztos, hogy egyrészt ha szerepet játszott is a drón az összeomlásban, csak idő kérdése lett volna, hogy arra más okból (pl. egy erősebb széllökés következtében) ugyanúgy sor kerüljön; másrészt, hogy a teleszkópot így is, úgy is el kellett volna bontani, mert javítása túl veszélyes lett volna.

Időközben egyébként egy petíció is indult a teleszkóp újraépítéséért. Ez azonban egyelőre erősen kérdéses, mivel az valószínűleg pont a már hosszú évek (évtizedek) óta tartó alulfinanszírozottság miatt került ilyen lerobbant, végül balesetveszélyes állapotba; és mert a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági helyzetben valószínűtlennek tűnik, hogy pont most sikerülne előteremteni vagy összeszedni az ehhez szükséges pénzmagot.

;

(pcforum)