Kik kerülik meg a Holdat? Artemis II küldetés

Artemis II
Forrás: NASA

Ma délelőtt 11 órakor a NASA és a Kanadai Űrügynökség hivatalosan bejelenti azt a négy űrhajóst, akik a jelenlegi tervek szerint a 2024 novemberében induló Artemis II küldetés személyzetét képezik majd. Ez lesz az a misszió, ami az Artemis-program első emberes tesztrepüléseként zajlik le, és ami előkészíti a következő Holdra-szállást az Artemis III keretében. A legénység három NASA űrhajósból és egy Kanadai Űrügynökség űrhajósából áll, bizonyítva elkötelezettségünket az Artemis programon keresztül a nemzetközi partnerségek iránt.

Az Orion űrhajó fedélzetén utazó Artemis II küldetés az első személyzeti repülési teszt a hosszú távú tudományos és emberi jelenlét megteremtéséhez a Hold felszínén.

Az Artemis II a sikeres Artemis I repülési tesztre épít, amely egy személyzet nélküli Oriont juttatott fel a Space Launch System rakéta tetején egy 1,4 millió mérföldes Holdon túli utazásra, hogy tesztelje a rendszereket, mielőtt az űrhajósok felrepülnének a Holdra küldetésük során.

Artemis
Az Artemis II legénysége Bill Nelson NASA-adminisztrátorral, balról Jeremy Hansen, Victor Glover, Reid Wiseman és Christina Koch. Credit: NASA TV

Teaster:

Artemis II

További hasonló témájú videók