Az Apollo 13 Hold körüli útja 4K-ban

Mit tehetsz olyankor, amikor a Földre való visszatérés egyetlen módja a Hold legtávolabbi pontjának megkerülése? Ezen gondolkodhattak az Apollo 13 legénységében 1970-ben, amikor a váratlanul megsérült űrhajójukban megpróbáltak hazatérni. A pálya előre kiszámított, gyakorlatilag irányíthatatlan volt, Holddal a félúton, ahol a takarásban minden Földdel való kommunikációt nélkülöznie kellett az űrhajósoknak.

A veszélyes utazás alatt sok fénykép és videófelvétel készült, amit a NASA most digitálisan újraalkotott a Hold olyan részletes felvételeiből, amelyeket a Lunar Reconnaissance Orbiter készített.

A bemutatott videó azzal indul, ahogy a Föld eltűnik a sötét Holdsarló mögött, míg nyolc perccel később a Nap felkel a Hold ellenkező oldalán, és megvilágítja a Hold szokatlan és látványosan megtépázott felületét. A rádiókontaktus csak néhány perccel később állt helyre, amikor a Föld a láthatárba emelkedett.

A Hold gravitációja, valamint sok szorgalmas NASA mérnök és tudós munkája folytán néhány nappal később az Apollo 13 visszatérő modulja biztonságosan kinyitotta ejtőernyőit a Csendes-óceán felett, és visszatért a Földre.

További hasonló témájú videók