A falusi élet humorának interpretálója, Pólya Tibor

Pólya Tibor: Önarckép (1910)

85 éve ezen a napon hunyt el Pólya Tibor magyar festő, karikaturista, grafikus, a szolnoki művésztelep egyik vezetője.

Munkássága széles kört ölel fel. Tájkép, portrék, alföldi zsánerképek, aktfestményei mellett állandó alkotó társa számos akkori magyar élclapnak karikatúráival. Készít rézkarcokat, dolgozik a színház világának: díszleteket tervez és fest is díszleteket, csinált falfestményt, rengeteg könyvillusztráció fűződik nevéhez és készít litográfiai lapokat. Rendszeresen jelennek meg rajzai az akkori nagy lapok hasábjain.

A korszak egyik leggyorsabban dolgozó grafikusaként igen termékeny alkotóművész volt. Grafikai munkáira az egyszerű vonalvezetés, lényegre törő ábrázolás a jellemző, de mindezek mellett figurái kedvesek, és nagy szeretettel rajzoltak. Hírnevet elsősorban karikatúráival szerzett. Megbecsült tagja és művésze volt a neves Herman Lipót Asztaltársaságnak, s tagja volt a Szinyei Társaságnak is. A szolnoki művésztelep (1930-as évek) tagja volt és idővel egyik vezetője lett.

Fent és alant:

A Szolnok Televízió Kedvenc műtárgyaink sorozatában történészek, régészek, műértők, kutatók és gyűjtők – a Damjanich János Múzeum munkatársai – mesélnek kuriózumnak számító, történelmünket, múltunkat meghatározó emlékekről, tárgyakról, festményekről és eseményekről. 2014-ben készítették a Pólya Tibor műveit bemutató két rövidfilmet.

Kiemelt kép: Pólya Tibor: Korcsolyázók – forrás: mutargy.com – archív