Zaklatott korban törékeny tökéletesség – Kovács Margit

120 éve született Kovács Margit Kossuth-díjas keramikus, szobrász, a modern magyar kerámiaművészet egyik megteremtője. Budapesti, bécsi, müncheni iskolák után Dániában és Franciaországban volt tanulmányúton. Egyaránt mestere a körplasztikának és a domborműnek, az agyagbavésett rajzos csempéknek, korongolt és felrakott edényeknek, a mázak finoman árnyalt keverésének. Alkotómunkásságának középpontjában az ember áll.

Témaköre kifogyhatatlanul gazdag, változatos: reális hangvételű portrék, biblikus kompozíciók, groteszk figurák és zsánerképek, népdalillusztrációk, zsúfolt díszű korsók, tálak. Világa összességében egységes hatasú, sajátosan egyéni hangú, hazai talajban gyökerezik, ugyanakkor modern és európai.

Határtalan munkabírásával szinte az utolsó percéig dolgozott, mert hivatása szerelmese volt. “Az anyag mindennapi kenyerem, örömöm, bánatom. Már az első érintésekor életem elemévé vált. És azóta az elem bekerülve vérem áramába, hol az öröm hullámhegyeire, hol az ijedt reménytelenség hullámvölgyeibe sodor, emel, buktat.” – fogalmazta meg tömör egyszerűséggel röviddel a halála előtt.

Életműve befejezett, csodálatos egész; zaklatott, idegtépett korban törékeny tökéletesség.

A győri Kreszta-ház épületében található a Kovács Margit Állandó Kiállítás. A tárlatban Fülöp Szabolcs, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum tárlatvezetője kalauzolja az érdeklődőket.

Videók forrása: CSIKÓCA ÉS BARÁTAI, 2020

További hasonló témájú videók