Jonathan Swift: Gulliver utazásai (rajzfilm)

Jonathan Swift
Jonathan Swift

Jonathan Swift ír-angol író és publicista, épp 355 esztendeje született Dublinban. Swift az angol klasszicizmus legnagyobb prózaírója, a világirodalom egyik, legsajátosabb szatirikusa. 

Sírfelirata, amelyet latin nyelven maga szövegezett, így hangzik: Itt nyugszik Jonathan Swift, ahol a vad felháborodás nem marcangolhatja többé a szívét.

Ez a marcangolt szívű, vad felháborodások közt élt férfi társaságokban híresen kedves szavú, szellemes csevegő volt, költőként és irodalmi levélíróként érzelmesen gyengéd szavú, újságíróként józanságot és főleg békességet hirdető, templomi szónokként – hiszen pap volt – szívekre és elmékre egyaránt nagy hatású. Mégis örökösen vad felháborodást érzett, mivel mindenütt csak gonoszságot, ostobaságot, embertelenséget tapasztalt, és képtelen volt részvétlen lenni a nyomorgók, a megalázottak, a kisemmizettek iránt. Emberségessége, világot átölelő részvéte tette a világirodalomnak talán legnagyobb és legkíméletlenebb szatirikusává. Ehhez azonban az is szükséges volt, hogy birtokában legyen az írásművészet egész eszköztárának. Birtokában volt. Aligha vitatható, hogy ő a XVIII. század legnagyobb angol írója, aki egyéb remekművek között megírta a mindmáig egyik legtöbbet olvasott, ismert és idézett könyvet: a Gulliver utazásait.

 

„A »Gulliver utazásai« végső leszámolás az emberrel és minden emberivel. Olvasása valóságos pokolba szállás. Borzasztó könyv, s annál borzasztóbb, mert az egyszerű mese köpenyébe öltözik. Ha »nem véletlen«, hogy a Robinson gyermekkönyv lett: valóságos gúnyos végzet, hogy a Gulliver az lett. Kétségtelenül minden idők leghatalmasabb szatírája ez. Stílusa pedig az egyszerű és nyugodt próza örök mintaképe.” (Babits Mihály)

Fent:

A Gulliver utazásai (eredeti cím: Gulliver’s Travels) 1939-ben bemutatott egész estés amerikai rajzfilm, amely a világhírű Jonathan Swift azonos története alapján készült. A forgatókönyvet Edmond Seward, Dan Gordon, Cal Howard, Tedd Pierce, Izzy Sparber és Edmond Seward írta, a rajzfilmet Dave Fleischer rendezte, a zenéjét Victor Young szerezte, a producere Max Fleischer volt. A Fleischer Studios készítette, a Paramount Pictures forgalmazta. Amerikában 1939. december 22-én mutatták be a mozikban, Magyarországon két szinkronos változat is készült belőle, amelyből az elsőt 1963. december 26-án a Magyar Televízióban vetítették le a televízióban, a másodikat 1994-ben adták ki VHS-en a Fümotó forgalmazásában.

 

További hasonló témájú videók