Jimi Hendrix, aki forradalmasította a gitárt

Jimi Hendrix • Kép forrása: guitarworld.com

80 éves lenne Jimi Hendrix gitáros, énekes, zeneszerző. Mind a mai napig valóságos kulturális ikonnak számít. Rajongók és kritikusok egyaránt elismerik kivételes tehetségét, sokak szerint Jimi Hendrix a valaha élt legjobb és legnagyobb hatású rockgitáros. Balkezes zseninek is nevezik.

1967-ben tett szert világhírnévre, amikor zenekarával, a The Jimi Hendrix Experience-szel a montereyi popfesztiválon első amerikai koncertjét adta. 1969. augusztus 18-án az ő fellépésével zárult a woodstocki fesztivál. Tragikus hirtelenséggel, 1970. szeptember 18-án, londoni lakásában hunyt el – 27 éves volt.

Hatása felmérhetetlen a rockzenére, utána már nem lehetett úgy játszani a gitáron, ahogy előtte.

Noha semmilyen statisztikai adat nem támasztja azt alá, hogy gyakrabban halnának meg híres zenészek 27 évesen, mint más életkorban, mégis legendássá vált ez a szám. Ez annak köszönhető, hogy 1969 és 1971 között alig két éven belül Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison és a Rolling Stones-gitáros Brian Jones is ennyi idősen hunyt el. A legendát pedig később csak táplálta olyan híres 27-esek távozása, mint Amy Winehouse vagy Kurt Cobain.

További hasonló témájú videók