Aszteroidák nyomában

An illustration of ESA's AIM spacecraft, accompanied by two cubesats, observing the collision of NASA's DART spacecraft with a near Earth asteroid. Credit: ESA
A NASA DART elnevezésű kísérletéről készült fantáziarajz – © ESA

A NASA közleménye szerint globális gyakorlaton vettek részt az űrügynökségek szerte a világon egy aszteroida-becsapódás forgatókönyvet vizsgáló szimulációban. A résztvevő intézetek tudósai egy fiktív aszteroida pályáját ismerték meg a gyakorlat során, és meg kellett oldaniuk a feladatot, azaz meg kellett (volna) védeniük a Földet.

Az eredmény elég lehangoló lett: nem tudtak érdemi megoldást felmutatni arra, hogy végül ne csapódjon be Európa közepébe a száguldó égitest. Mindez azt mutatja, hogy mennyire felkészületlenek vagyunk egy ilyen eseményre.

„Ezek a gyakorlatok végső soron segítenek a bolygóvédelmi közösségnek abban, hogy felkészüljenek arra, hogyan kommunikáljanak egymással és a kormányokkal annak biztosítása érdekében, hogy mindannyian összehangoltak legyünk, ha a jövőben potenciális veszélyt észlelünk” – mondta Lindley Johnson, a NASA bolygóvédelmi tisztje.

Az elmúlt években a tudósok rengeteg nagy, veszélyes égitest felett siklottak el, amelyek közel kerültek bolygónkhoz. A Neowise üstökösről senki sem tudta, hogy egyáltalán létezik, amíg a NASA űrteleszkópja négy hónappal a Föld közelébe érése előtt fel nem fedezte. Végül a Földhöz legközelebb 2020. július 23-án került, kb. 103 millió km távolságra, miközben az Nagy medve csillagképben volt található. Vagy akár gondoljunk a Cseljabinszkra: a 2013-as oroszországi meteoresemény 2013. február 15-én, közép-európai idő szerint reggel 4 óra 20 perckor bekövetkezett esemény volt az oroszországi Cseljabinszk felett, ahol egy légkörbe belépő, becslések szerint 17 méter átmérőjű, 10 ezer tonnás bolida erős fényjelenség és hanghatás kíséretében felrobbant. A robbanás következtében mintegy 1200-an megsebesültek, s jelentős anyagi kár keletkezett.

Ennek oka, hogy jelenleg a tudósok csak akkor tudják nyomon követni a NEO-kat, ha a Föld korlátozott számú, nagy teljesítményű távcsöveit a megfelelő időben, jó irányba irányítják. A probléma megoldása érdekében a NASA két évvel ezelőtt bejelentette, hogy új űrtávcsövet létesít, amelynek célja a veszélyes aszteroidák megfigyelése.

Ha egy veszélyes aszteroida közeleg, számításba jöhet egy robbanószerkezet felrobbantása az égitest közelében, vagy olyan lézerek alkalmazása, amelyek pályamódosításra kényszerítik az aszteroidát. További lehetőség az, ha egy űrhajót küldünk szembe az aszteroidával, ezzel térítve el a Földtől. Ez az a stratégia, amellyel a NASA a legkomolyabban foglalkozik: idén az ügynökség a tervek szerint elindítja egy ilyen technológia tesztjét.

Addig is marad a megfigyelés: a tervek szerint 2021 júliusában indul a NASA DART (Double Asteroid Redirection Test) küldetése egy kettős kisbolygóhoz. A kísérlethez maga a DART űrszonda fog 2022 szeptemberében mintegy 6,6 km/s sebességgel becsapódni a kisebbik égitestbe, a kisbolygó holdjába, amikor a páros a Földtől mintegy 10 millió km-re jár. A becsapódás hatására az égitest pálya menti sebessége ugyan csupán egy százaléknál kisebb mértékben fog megváltozni, ez azonban elég ahhoz, hogy társa körüli keringési ideje több perccel (egyes becslések szerint akár 10-20 perccel) megváltozzék, ami földi távcsövekkel kimutatható hatás. A becsapódást a közelből figyeli a LICIACube olasz gyártmányú CubeSat, amely néhány nappal a becsapódás előtt válik le a DART-ról.

A NASA reméli, hogy eredményre jutnak. Noha ez az aszteroida nem jelent veszélyt a Földre, a küldetés bebizonyíthatja, hogy ha egy hasonló méretű égitest a Föld felé tartana, becsapódással fenyegetve bolygónkat, akkor ez a módszer reális alternatívát jelent-e a veszély elhárítására.

További hasonló témájú videók