Hot Fire tesztre készül ma a NASA

ArtemisAz Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) Artemis programja mérföldkőhöz közeledik: új, hatalmas rakétája, a Space Launch System (SLS), és az Orion űrhajó minden eddiginél közelebb állnak az első integrált indításhoz. A rakéta és a hozzá csatolt négy motor végső tesztsorozaton megy keresztül, amely ma kulminál egy kritikus, forró tűzpróbában.

Január 16-án, szombaton a Stennis Space Centerben a Green Run sorozat utolsó tesztje mind a négy motor körülbelül nyolc percig tartó üzemelését tervezi.

A NASA első alkalommal indítja be az Artemis I küldetés rakétájának, a Space Launch System-nek (SLS) négy RS-25D hajtóművét 485 másodpercig. Ilyenre korábban nem volt még példa az űrhivatal történetében. A négy hajtómű összesen 7440 kN tolóerőt produkál, ami hangban és látványban sem lesz utolsó. Tartsatok velünk, és kísérjük együtt figyelemmel a nyolc fázisból álló tesztsorozat utolsó lépését.

Az űrügynökség először vesz komolyabb lendületet azóta, hogy elsőnek küldtek embereket a Holdra az utolsó Apollo-holdmisszióban, 1972-ben. Az évtized végére szeretné elérni a jelentős és fenntartható ütemű állandó felfedezői aktivitást. 

Az amerikai űrügynökség azt tervezi, hogy 2024-ben egy férfit és egy nőt juttat a Hold déli sarkára.

 

További hasonló témájú videók