165 éve született Nikola Tesla

Nikola Tesla élete és talámányai tele érdekességekkel

Nikola Tesla a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa és feltalálója, tevékenysége elsősorban az elektromosság, mágnesesség és gépészet területén jelentős. Munkássága erőteljesen hozzájárult a második ipari forradalomhoz, és komoly hatással van jelenkori gazdaságunkra és társadalmi életünkre egyaránt, neve pedig a Magyar Tudományos Akadémiával is kapcsolatba hozható.

Érdekességek Tesla életéből

    1. Rendkívül fontos munkássága mellett Tesla egy igazán különleges ember volt, számtalan érdekességet lehet életéből felidézni, melyek olykor igen szokatlanok is. Sajnálatos módon ötéves korában családi tragédia rázta meg életét: bátyja máig tisztázatlan körülmények között meghalt egy balesetben. Ezt követően fejlődtek ki Teslában azok a szokatlan, furcsa tulajdonságok, melyek leginkább a zsenikre jellemzők, ezek végigkísérték szinte egész életét. Tesla horvátországi születésű, de szerb nemzetiségű feltaláló. Szülőfalujában, Smiljanban nyílt egy szülőház-múzeum, valamint egy tudománytörténeti park is. A 150. évfordulóra való megemlékezés eredményeként 2006-ot a Horvát Parlament Tesla-évnek nyilvánította, a megemlékező konferencián pedig a Magyar Tudományos Akadémia is képviseltette magát.
    2. Már gyermekkorában több nyelvet ismert (angol, német, olasz, francia), és nagyon korán megmutatkoztak átlagon felüli értelmi képességei. Ötéves korában épített egy működő vízkereket, valamint önéletrajzából megtudhatjuk, hogy tizenhat cserebogarat ragasztott egy kerékre, hogy felemeljék azt.
    3. Az egyik legfurcsább tulajdonsága: nem bírta elviselni a fülbevalót a nőkön, főleg ha gyöngyből készültek. Ezzel ellentétben a kristály ékszerek valósággal lenyűgözték.
    4. Minden étkezés során megbecsülte az étel térfogatát. Ha valamilyen oknál fogva erre nem volt lehetősége, vagy megzavarták, akkor nagyon rosszul tudta magát érezni, éppen ezért inkább egyedül evett, amikor csak tehette.
    5. Egész életében magányos volt, nem ismert egyetlen kapcsolata sem, soha nem nősült meg. Ebben szerepet játszhat az is, hogy egyszerűen nem bírta elviselni más ember hajának érintését.
    6. Imádott olvasni, a leginkább édesapja könyveit szerette, amelyeket éjszaka olvasott. Szülei, miután rajtakapták, és megtiltották, hogy gyertyafény mellett olvasson, mivel így romlik a látása, de ez nem tántoríthatta el, inkább betömte a kulcslyukat, hogy ne szűrődjön ki a fény, és tovább olvasott minden este.
    7. Szülei a családi hagyományt követve papnak szánták, és annak érekében, hogy jó pap váljon belőle, különös gyakorlatokat végeztettek vele, például hosszú memóriagyakorlatokat, vagy különböző gondolatok kitalálását.
    8. Ezt követően kezdődtek az igazán furcsa jelenségek Tesla életében: olykor hirtelen, vakító fény kíséretében tárgyak, vagy helyszínek jelentek meg előtte, amelyekről legtöbbször nem tudta eldönteni, hogy igaziak, vagy sem. Ezt a különös képességét tizenhét éves korától elkezdte felhasználni arra, hogy találmányait a szeme előtt megformálja, elképzelje a legapróbb részletekig.
    9. 1881-ben egy átlagos délutánon a budapesti Városligetben sétálgatott barátjával, Szigeti Antallal. Miközben épp a Faustból idézett, hirtelen bevillant neki a megoldás az egyenáramú motor továbbfejlesztésére, javítására. Ekkor egy bottal a porba rajzolta le először a váltóáramú dinamó és motor vázlatát.
    10. Nem sokkal később a túl sok munka miatt idegösszeroppanást kapott, amelynek következtében újabb furcsa tünetek jelentek meg Tesla életében: érzékszervei hihetetlenül kifinomultak, elképesztően érzékennyé váltak. Több szobán keresztül is meghallotta az óra ketyegését, vagy egy légy zümmögését, egy távoli vonat hangja pedig elviselhetetlen fájdalmakat okozott neki. A sötétben több méteres távolságból is észrevette a tárgyakat úgy, hogy homlokában ezt egy furcsa érzés kísérte. Későbbi elmondása szerint Szigeti Antal segítségével gyógyult fel a betegségéből vélhetően a sok mozgásnak köszönhetően.

Legjelentősebb találmányai

A váltakozó áram

Tesla folyamatosan kritizálta Edison azon ötletét, hogy egyenáramot használjunk, mivel nem volt elég hatékony, és veszélyes szikrázást okozott. Edison azonban minden áron az Ő saját vízióját akarta megvalósítani, ezért rendszeresen nyilvánosan lejáratta Teslát. Tesla azonban olyan technológiát fejlesztett ki a váltakozó áramra alapozva, amit manapság is minden háztartásban alkalmazunk.

A váltóáramú motor

Az elektromos motort szinte mindenhol megtaláljuk, legyen az háztartás vagy ipari használat, hiszen a porszívótól kezdve a fúrókon át a ventillátorig számtalan eszközben találkozhatunk vele.

Robotika

Tesla egy olyan világról álmodott, amiben az embereket intelligens gépek veszik körül, ezen elmélet mentén szenzorokkal felszerelt okos autókról is készített terveket.

Rádió

A legtöbben úgy tudják, hogy a rádió feltalálása Marconinak köszönhető, azonban ez nem igaz, ugyanis a legfelsőbb bíróság 1943-ban Teslának ítélte a szabadalom jogát.

Távirányítás

Tesla 1898-ban mutatta be először a távirányítást egy modell hajón, amit rádiójelekkel irányított kapcsolókkal vezérelt. Ezt a technológiát alkalmazva a második világháború idején a németek távirányítású tankokat használtak a harcok során.

Fény

Tesla feltalált egy manapság is igen széles körben használt fényforrást: a fluoreszens lámpát, amelynek modern verzióival találkozhatunk szinte mindenhol.

Lézer

A lézer feltalálása hihetetlen nagy lépést jelentett, és folyamatosan egyre több területen alkalmazzuk: műtéteken, vagy a jelenlegi digitális médiában is kiemelkedő szerepe van, ugyanakkor a lézer, mint fegyver alkalmazását is egyre többen kutatják, és fejlesztik.

További hasonló témájú videók