Só szerencsét! – a székely só vidéke

A parajdi sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója. A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban naponta 2500-3000 személy is megfordul. A látogatási szinten játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a látogatókat.

Július közepén vízbeszivárgás miatt ki kellett üríteni, a munkálatok még tartanak, de rövidesen újra nyitnak!

Székelyföld egyik legkülönlegesebb látványossága a parajdi sóbánya és a falu melletti holdbéli tájra emlékeztető Só-szoros és Só-szakadék.

A Parajd környéki Sóvidék Európa egyik legnagyobb sókészletét rejti a föld alatt.

A sóbánya látogatása rendkívül népszerű program, esős hétvégeken nagy tömegre számítsunk.

A római korig visszavezethető parajdi sóbányászat Erdély gazdagságának egyik alapja volt a középkorban. Az összetételében egyedülálló gyógyhatással bíró fehér arany már a múlt század közepétől gyógyítási célokat is szolgál a gasztronómia mellett, a kitermelés egyik szintjén, óriási népszerűségnek örvend a gyógyulni vágyóknak berendezett gyógyközpont.

A Kárpát-medence legjelentősebb sókitermelő vidékének központja Parajd.

A parajdi só az óceán kiszáradásakor keletkezett, tartalmaz minden ásványi anyagot és nyomelemet, szennyeződéstől és adalékanyagtól azonban mentes.

A Székelyudvarhelytől 38 km-re a Kis-Küküllő mentén található településen már a római korban is sót bányásztak. Hiteles írásos dokumentumok első ízben 1405-ben említik a sókitermelést itt, a földalatti bányászat 1762-ben kezdődött meg.

A parajdi sóréteg vastagsága csaknem 3 km, átmérője pedig eléri a másfelet. A gigantikus sóbánya a nyári szezonban napi több ezer látogatót vonz, akik külön busszal indulhatnak el a falu központjából egy nagy „Jó szerencsét!” feliratú bejáraton át a sóhegy gyomrába egy másfél kilométer hosszú alagúton. Odalent nemcsak a só gyógyító erejét kihasználók, de a kikapcsolódni vágyók is bőven megtalálhatják számításukat. A 90-es évektől folyamatosan kiépülő turisztikai központ a szórakozások gazdag tárházát biztosítja. Világítással és szellőztető rendszerrel ellátott tárnákban alakítottak ki kalandparkot, játszóteret, szobrász és festőtáborok működnek, sőt ökumenikus istentiszteleteket is tartanak az itt megépített kápolnában. 2009-től már étterem is működik, a helyi finom ételek kóstolása mellett a borok szerelmesei a táj különböző fajtáival ismerkedhetnek.

A bányalátogatást szívbetegeknek, magas várnyomásban szenvedőknek és klausztrofóbiásoknak nem ajánlják. Készüljünk fel lépcsőzésre is a különböző szintek között.

A kitermelt só helyén keletkezett egyik termet (50-es szint) szanatóriumi központnak rendezték be, ahol a légúti megbetegedésben szenvedők 120 méter mélyen részesülhetnek kezelésben. Negyven férőhelyes kórház is kialakításra került. A só jótékony klímája nemcsak a betegeknek tesz jót, de segít relaxálni és nagyon jó hatással van a bőrre is.

Parajd környékén a só megannyi természeti csodával kápráztat el, sókarsztjelenségek, dolinák és víznyelők, sókivirágzások formájában. A kirándulók száraz időben hófehér sósziklákat láthatnak erre, míg eső esetén a képződmények elszürkülnek. A leglátványosabb formák a falutól egy kilométerre délre található Sószoros és a Sószakadék környékén találhatók.

A Parajdra látogatók a nemrég épített Áprily-emlékházat, református és ortodox templomot, gyógyhatású meleg sósvizű fürdőt is látogathatnak.

Gyakorlati tudnivalók
Cím: Praid, str. Gării nr. 44
Megközelítés: Parajd (Praid) Székelyudvarhelytől 39 km-re észanyugatra, Szovátától 7 km-re délkeletre a 13 A főút mellett található. A parkolóhoz táblák mutatják az utat.
Nyitva tartás: jún-szept. közepe: H-Szo 8.00-19.00, V: 8.00-15.00, szept. közepe-máj: H-V 8.00-16.00
A nyitvatartási időket időnként megvariálják, indulás előtt tájékozódjunk a bánya magyar nyelvű honlapján.

A buszok a falu központjából, a főút mellől indulnak min. félóránként a bányába.

http://www.salinapraid.ro/sobanya