45 éve nyílt meg a Budapesti Planetárium

A Budapesti Planetárium – a fotót készítette: Hunyadym

A TIT Budapesti Planetárium egy planetárium a Népligetben, melyet a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) üzemeltetett. A planetárium célja a tudományos ismeretterjesztés szolgálata és az, hogy hidat alkosson a csillagászat és a nagyközönség között. 2010-ig a Planetárium épületében működött a lézer-show előadásairól ismert LézerSzínház.

2016. augusztus 22-én nagy mennyiségű eső esett Budapesten, melynek következtében az épület olyan komolyan beázott, hogy biztonsági okokból be kellett zárni.

2016. október 12-én nyitotta meg újra kapuit a Planetárium, melynek kármentési munkálatait maga az intézmény végezte el. Az épületben bizonyos helyiségek részben vagy egyáltalán nem használhatók és az előadások nézőszámát is 150-re korlátozták a korábbi 350-ről.

Az épület teljes körű felújításra és korszerűsítésre szorul, mert feladatait a kialakult körülmények hatására korlátozottan képes csak ellátni. A rossz állapotok miatt az épület 2017. június 18-án bezárt, újranyitást a felújítást követően 2019-ben tervezték, de a munkák elhúzódtak, egyelőre nincs becslés sem, mikor nyithat újra.

Ilyen volt egy színházi előadás a planetáriumi térben – Immersion Threshold – FULLDOME show @ Budapest Planetarium 2014

Üresen…

https://youtu.be/4036HMOj38A