Rendkívüli: Térerő nélkül is telefonálhatunk majd

Egészen elképesztő tervekkel állt elő az amerikai T-Mobile és a SpaceX: az amerikai mobilszolgáltató Elon Musk űripari cégének Starlink-műholdjaival szeretne olyan helyeken is térerőt illetve mobiladatkapcsolatot biztosítani, ahol eddig ez nem volt lehetséges. A Coverage Above & Beyond együttműködést magyar idő szerint ma hajnalban jelentették be, a bemutatón személyesen részt vett Mike Sievert, a T-Mobile USA vezérigazgatója, valamint Elon Musk is, a SpaceX alapítója. Az eseményt az űrcég legújabb rakétafejlesztési- és tesztelési központjában, a texasi Starbase telepen tartották meg.

Coverage Above & Beyond-projekt

A Coverage Above & Beyond-projekt fő elemei a továbbfejlesztett, második generációs Starlink V2.0 műholdak lesznek. Ahogy Musk is elmagyarázta, ezek már sokkal nagyobbak lennének a jelenlegi Starlinkeknél, és 7 méteres hosszuk miatt csak a SpaceX jelenleg fejlesztés alatt álló nehézrakétájába, a Starshipbe férnének bele. Az újgenerációs műholdak nagyobb méretüknek köszönhetően nagyobb felületű távközlési antennákkal fognak rendelkezni, így a SpaceX mérnökei megoldást találtak arra, hogy egy 25 négyzetméter felületű, kihajtható antennát is felszereljenek majd a szatellitekre – ezekkel pedig képesek lesznek majd arra, hogy egyenesen a felhasználók mobiltelefonjaira kapcsolódjanak, és térerőt, vagy éppen mobilinternetes kapcsolatot biztosítsanak. Musk kihangsúlyozta, hogy nagyon komoly technikai kihívásokkal kell szembenézniük, hiszen a Starlink-műholdak 550 kilométer magasan, közel 27 000 km/h sebességgel fognak száguldani a Föld felett, miközben a felhasználók eszközeire kell majd kapcsolódniuk.

A Starlink-műholdak a rádióspektrum azon tartományát fogják erre a célra felhasználni, amit eredetileg a T-Mobile használt arra, hogy szokványos földi adótornyokkal biztosítsa a lefedettségét (1,91 GHz – 1,995 GHz).

Mike Sievert
Mike Sievert és Elon Musk a texasi Starbase központban. Kép forrása: SpaceX

Kiemelték, hogy ezzel a technológiával a világon bárhol és bármikor lehetünk, sose kell majd azért aggódnunk, hogy nincs térerő. A két vezérigazgató azonban kihangsúlyozta, hogy ezt nem nagyvárosi használatra tervezték, hanem éppen olyan helyekre, ahol eddig abszolút nem volt telefonos lefedettség, és bizonyos tényezők miatt nem is lett volna kivitelezhető – ilyen lehet például egy nemzeti park, az Északi-sark, vagy éppen a Csendes-óceán közepe. Musk szerint hatalmas hatása lesz ennek a projektnek az emberek mindennapjaira – „életeket fog menteni” – mondta arra utalva, hogy például a túrázási balesetekben eltűnt vagy elhunyt személyek döntő többsége még ma is élne, ha időben segítséget tudtak volna hívni a telefonjukon.

Természeti katasztrófák esetén is működik

Arra is kitértek, hogy a természeti katasztrófák esetén is kiemelt szerepe lehet majd ennek a rendszernek az emberi életek megmentésében: Musk elmondta, ha egy hurrikán lesöpör minden telekommunikációs infrastruktúrát a Föld színéről, még akkor is tudnak majd telefonálni/segítséget hívni a bajba jutott emberek. Bár nem sok technikai adat derült még ki, azt tudjuk, hogy egy Starlink lefedettségi cellára (24 kilométer széles hatszög) nagyjából 2-4 Mbps sávszélesség jut. Igen, egy cellára jut ennyi – arra természetesen nem elég, hogy 4K minőségben nézzünk videókat, de például arra, hogy egyszerre több ezer hívás vagy üzenetküldés megvalósuljon bőven elég.

Az egész prezentáció roppant érdekes volt, de ami talán a legjobban kiemelkedett az összes információ közül, hogy minden most használt telefonon elérhető lesz a Coverage Above & Beyond-szolgáltatás, teljesen ingyen. A tesztelést várhatóan 2023-ban fog megindulni, de minden attól függ, hogy mikor jutnak Föld körüli pályára az első második generációs Starlink-műholdak – ez pedig a Starship elkészülésétől függ. A bétatesztelést eleinte az Egyesült Államokban tervezik lebonyolítani, de Mike Sievert nyilvánosan meghívta a világ többi mobilszolgáltatóját is, hogy csatlakozzon a projekthez.

(spacejunkie)

További hasonló témájú videók