Jósa András Múzeum

Krúdy Gyula szerint Jósa András: „a hóbortos és európai tudós, a nyírségi honfoglalók sírásója; a kiskirályokból való figura; röpke gavallér; legjobb orvos fél Magyarországon, kinek csodatetteit bízván zenghetné a lant; félig csodatevő fantom, félig elkésett lovag a régi duhaj Magyarországból; zsebkéssel operáló doktor; tudós orvos, ki lobogó hajjal futott kétkerekű kocsiján; rugalmas, ellentálló, mint az agár és változatlanul egyforma, mint a nyírségi homok; bölcs és bolond volt, szent és hiszékeny magyar ember volt.”

A róla elnevezett nyíregyházi múzeumnak európai hírű a régészeti gyűjteménye, gazdag a helytörténeti, képző- és iparművészeti, numizmatikai kollekciója.

Kiemelkedő helyet foglal el a trezorterem. Itt őrzik azokat a numizmatikai aranykincseket, amelyek Újfehértón kerültek elő egy ház kertjének rendezésekor. A zömében XVI-XVII. századból származó aranyforintok valószínűleg egy menekülő polgár vagy kereskedő hirtelen elrejtett vagyona lehetett.

Bár a Jósa András Múzeum 2022. február 1-jétől előreláthatólag 2023 őszéig felújítás miatt ZÁRVA tart, mi mégis beleshetünk a tárlókba és termekbe a fenti kisfilm segítségével.

 

További hasonló témájú videók