A felszín alatt építene lakóhelyet a Marson a SpaceX

Amikor Elon Musk rendszeresen beszámol arról, hogy az embereket a Marsra telepíti, nem foglalkozik azzal, hogy milyen infrastruktúrát és élőhelyeket kell előtte megteremteni a marsi kolónia számára. Tavaly a Nemzetközi Űrkutatási Kongresszuson Elon bemutatta a BFR-t és az elképzelését, hogy a SpaceX hogyan szándékozik kolonizálni a Marsot. Elon először mutatta be a tervezett Mars SpaceX City felépítését.

 

https://youtu.be/PNw4zRMZKls

 

Eddig is megjelentek olyan információk, hogy például marsi robotok áshatnák az alagutakat, felhasználhatnák a marsi talajt a napelemek készítésére és építő botok gyártására, akik a kezdeti marsi kolónia építésére is képesek lehetnek, de semmi sem hangzott el arról, hogy a SpaceX hogyan tervezi finanszírozni vagy kifejleszteni a szükséges eszközöket a kezdeti Mars-kolónia számára. Tekintettel arra, hogy az Elon Musk 2024-ben szeretné az első marsi kolóniát létrehozni, a SpaceX még elég keveset tett azért, hogy a marsi lét feltételeihez szükséges technológiát kidolgozza.

A Marssal kapcsolatos fő probléma, a nagyon vékony az atmoszférája a Földihez képest, és a gravitációja is csak a földi 38%-a, a bolygót folyamatosan éri a napsugárzás, ami miatt milliárd évek óta tartósan steril maradt. A Marsnak nagyon gyenge mágneses mezője van, és szinte semmilyen magnetoszféra sem védi a jövőbeli marsi kolonistát a halálos sugárzásoktól. Ha van remény, akkor az szokatlan helyről, a Boring Company-ból származhat. Az Elon Musk tulajdonában lévő Hyperloop és az alagútfúró vállalat olyan alagút-ásási technológiát fejleszt ki, amely használható lehet a marsi talajban is. Mindenesetre ezeket a gépeket meglehetősen költséges lenne a Marsra juttatni és működésükhöz is hatalmas mennyiségű energiára van szükség. Annyi azonban biztos, hogy a közeljövőben hallunk még részleteket erről a merész tervről.

 

https://youtu.be/XcVpMJp9Th4

Spacex To Build Underground Martian Colony
Spacex To Build Underground Martian Colony

 

 

További hasonló témájú videók