A Föld éghajlati spirálja

A Föld elmúlt száznegyven évének éghajlati spirálja
A Föld elmúlt száznegyven évének éghajlati spirálja

Melegszik a Föld? Az elmúlt 250 millió évhez képest a Föld jelenleg egy relatív hideg időszakot él át, valószínűleg körülbelül négy Celsius-fokkal az átlag alatt. Az elmúlt 120 évben azonban az adatok szerint a Föld globális átlaghőmérséklete közel egy Celsius-fokkal emelkedett. Ezt mutatja grafikusan a Föld elmúlt száznegyven évének éghajlati spirálja

A bemutatott vizualizáció szemléletesen ábrázolja a Föld közelmúltbeli globális felmelegedését. Az ábrázolt hőmérsékletek a Goddard Institute for Space Studies felszíni hőmérsékleti elemzéséből származnak. A Föld közelmúltbeli felmelegedési tendenciája sokak számára már most is észrevehető, a tengerszint emelkedését, a csapadékviszonyok megváltozását és a pólusjég olvadását okozza.

Ma már kevesen vitatják, hogy a közelmúltban globális felmelegedés következett be, és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) arra a következtetésre jutott, hogy mi, emberek okoztuk a felmelegedési hullámot, amely valószínűleg folytatódik. Ennek folytatódása hatással lehet számos helyi mezőgazdaságra, sőt a globális gazdaságra is. Bár úgy tűnik, hogy nincsenek egyszerű megoldások, a geomérnöki projektek közül a mesterséges felhők létrehozása segíthet a Föld felszínét felmelegítő napfény mennyiségének csökkentése érdekében.

Az „éghajlati spirál”

Az ábrázolás az 1880-2021 közötti havi globális hőmérsékleti anomáliákat mutatja be. Ezek a hőmérsékletek a GISS felszíni hőmérséklet-elemzésén (GISTEMP v4) alapulnak, amely a globális felszíni hőmérséklet-változás becslése. Az anomáliákat az 1951-1980-as bázisidőszakhoz viszonyítva határozzák meg. A vizualizáció létrehozásához használt adatfájl itt érhető el.

A Goddard Institute of Space Studies (GISS) a NASA laboratóriuma, amelyet az ügynökség Goddard Űrrepülési Központjának Földtudományi Osztálya irányít a marylandi Greenbeltben. A laboratórium a New York-i Columbia Egyetem Földtudományi Intézetéhez és a mérnöki és alkalmazott tudományok iskolájához tartozik.

Az „éghajlati spirál” egy vizualizáció, amelyet Ed Hawkins, a Readingi Egyetem Nemzeti Légkörkutató Központjának éghajlatkutatója tervezett. Az éghajlati spirál vizualizációkat széles körben terjesztették, egy változata még a Rio de Janeiró-i olimpia megnyitó ünnepségének is része volt.

Video Credit: NASA‘s Scientific Visualization Studio

A NASA elemzése szerint a Föld globális felszíni hőmérséklete 2019-ben a második legmelegebb volt a modern feljegyzések 1880-as kezdete óta, és 1,8 Fahrenheit-fokkal (0,98 Celsius-fokkal) volt melegebb, mint az 1951 és 1980 közötti átlag – derül ki a NASA elemzéséből.

Globálisan az átlaghőmérséklet a második volt a 2016-os után, és folytatta a bolygó hosszú távú felmelegedési tendenciáját: az elmúlt öt év volt a legmelegebb az elmúlt 140 év során.

További hasonló témájú videók