Ma kezdődnek a Pozsonyi Koronázási Napok

A Pozsonyi Koronázási Napok idei rendezvénysorozata mától vasárnapig tart.

Évek óta két szervezet verseng egymással a koronázási cécó kiaknázásában, az egyik az OZ Korunovačná Bratislava, a másik a Bratislava Tourist Board. Előbbi idén júniusban Mária Terézia koronázásának állított emléket.

A török veszély ideje alatt Pozsony az akkori  Magyarország (Uhorsko) fővárosa lett, és koronázási város címet vívott ki magának. A Szent Márton Székesegyház 1563 és 1830 között tíz magyar király, egy királynő és nyolc király feleségének koronázási színhelye volt.

Pozsony ehhez a hagyományhoz kötődően először 2003-ban, Maximilián, magyar király koronázásának 440. évfordulója alkalmából tartott látványos ünnepségeket.

A hétvégén a Bratislava Tourist Board (BTB) is megemlékezik a főváros híres királyi múltjáról.

A program fénypontja július 30-án, szombaton lesz. Szlovákiából, Csehországból, Magyarországról és Lengyelországból mintegy 250 fellépő indul ünnepélyes koronázási körmenetben 13 órakor a pozsonyi várból.

A felvonulás az Óváros szívében, a Fő téren zárul. Itt a program részeként 14:00 és 15:00 között ünnepélyes keretek között adják át Rudolf megkoronázásának 450. évfordulója alkalmából a Szlovák Nemzeti Bank által kibocsátott arany érmét. Az ünnepi pillanatok a Tyrš rakparton folytatódnak. 16:30-19:00 óra között látványos lovagi tornára és kísérőprogramra várják a nézőket.

A koronázások történetével kapcsolatos további információk iránt érdeklődők péntektől vasárnapig mindhárom napon ingyenes szlovák, angol, német, magyar vagy ukrán nyelvű idegenvezetéséken vehetnek részt. A túraútvonal a magyar uralkodók koronázásához kötődő legfontosabb helyekre vezet el. Lehetőség lesz arra is, hogy többet megtudjunk a Mária Terézia uralkodásához kötődő helyszínekről, akinek uralkodása alatt Pozsony soha nem látott gazdasági és kulturális fellendülést élt át.

Fenti videó forrása: TV BRATISLAVA – metropolitná TV

Ízelítők korábbi koronázási ünnepségekről:

A jelmezekbe öltözött színészek a koronázás pontos színhelyén teszik le a királyi esküt. Ezután, a harangok megzendülését követően lóháton, kísérettel, jelmezekbe öltözve indulnak az Óváros (Staré Mesto) utcáira. Az ünnep csúcsát az Arany sarkantyú renden belüli lovagbirkózás, a történelmi fegyverek használata és a népi mulatság alkotja.

 

 

További hasonló témájú videók