75 éves „az osztrák tölgy”

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger

75 éves Arnold Schwarzenegger ausztriai születésű amerikai testépítő, filmszínész, Kalifornia állam volt kormányzója.

Fiatalkorában testépítő eredményeivel ért el sikereket, majd a filmezés felé fordult és hollywoodi akciófilmjeivel világhírűvé vált.

Schwarzenegger egy kis Graz közeli stájer faluban, Thalban született. Fiatalként Schwarzenegger – apja hatására – több sportot kipróbált, először 1960-ban fogott kezébe súlyzókat, amikor futballedzője csapattársaival együtt egy helyi edzőterembe küldte. Arnold 14 évesen a futball helyett testépítéssel kezdett foglalkozni. 1965 és 1980 között hétszer nyerte el a Mr. Olympia, hatszor a Mr. Universe címet.

Beceneve: „az osztrák tölgy”.

Hazájában színészként és sportemberként nagy népszerűségnek örvendett, a grazi sportcsarnok is az ő nevét vette fel. Amerikába ment, első filmszerepe az 1970-es Hercules New Yorkban, amin ő Arnold Strong néven szerepelt. A lehetetlen neve és butának tűnő akcentusa még évekig akadályozta a továbblépésben.

1982-ben hozta meg számára a világhírt az első rászabott szerep, a Conan, a barbár. Sorozatos akciófilmjei során sztárrá vált, később könnyedebb, humorosabb szerepei is népszerűvé tették.

Arnold Schwarzenegger 1966-ban hagyta el szülővárosát, hogy meghódítsa a világot, ám a lakók nem felejtették el őt. Már a 2000-es években szerveztek több kiállítást Thalban, amelyeken a világ egyik leghíresebb osztrák emberének relikviáit egy helyre gyűjtötték, végül 2007-ben Arnold Schwarzenegger egyik látogatása kapcsán fogalmazódott meg az ötlet, hogy az egykori szülőházban alakítsanak ki múzeumot. A kiállítótér kapuit 2011-ben, a színész 69. születésnapján nyitották meg, később pedig egy gigantikus szobor is helyet kapott a ház előtt.

Életpályája képekben:

Tanulj Arnie-tól izomra gyúrni!

Nemrégiben nyugdíjas Zeuszként tűnt fel egy BMW-reklámban:

Fent: Arnie állítólag legjobb 10 filmje

Kiemelt kép: Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80653226

 

 

 

 

További hasonló témájú videók