Az ORGIA Füleken!

„Hajtóvadászat a zsidókra” – beszélgetés az ORGIA című dokumentumregényről • Március 30-án irodalmi beszélgetésre kerül sor a Füleki Városi Művelődési Központban Zoltán Gábor Orgia című dokumentumregényéről, annak szlovák fordításáról és a regény történelmi hátteréről. Az est meghívott vendégei Zoltán Gábor író, Krekovič Beck Tímea műfordító és dr. Matej Beránek, a Szeredi Holokausztmúzeum történésze. A beszélgetést Gazdag József publicista, író vezeti.

A II. világháború végnapjaiban játszódó regény a nyilasok szemszögéből mutatja meg, milyen is az, amikor valaki(k) egy eszme nevében önként, kéjjel öl(nek), nemcsak parancsra. 

Zoltán Gábor Budapesten született 1960-ban. A Maros utcában nőtt fel. Ahol a nyilasok tömeggyilkosságokat rendeztek. 2010 után szánta rá magát, hogy lehajoljon az előtte heverő témához. Hogy megismerje a Városmajor múltját. Mindenekelőtt azt, hogy mi, miért és hogyan történt 1944–45 telén.

„…ugyanazok a 12. kerületi lakosok, akik egy-két hónappal a nyilas hatalomátvétel előtt többnyire még többé-kevésbé normális polgárként viselkedtek, amikor alkalmuk nyílik rá, kirabolnak,  megkínoznak és megerőszakolnak szinte minden tizenkét és ötven év közötti zsidó, zsidóbarát  – vagy annak vélt – nőt, majd a kifosztott, megalázott és megkínzott férfiakkal együtt meggyilkolják őket“ – írja Balázs Gábor a Magyar Narancsban megjelent recenziójában.

„Közel fél évtizednyi kutatás eredményei, adatai, fellelt történetek mintázatai elevenednek meg a műben… Ami még ezen is túlmutat, az a belátás (és beláttatás): a hiányzó emlékezetet úgy  nyerhetjük vissza, ha a történelemhez mint absztrakcióhoz való kényelmes távolságunkat kínos közelségre váltjuk.“ (Szűcs Teri: Nyilas gyönyör, 2016.08.02., Revizor)

_______________________

Orgia című regényének 5., javított kiadásának újdonságairól beszél a szerző:

A dokumentumregényről, a szlovák fordításról és a téma történelmi kontextusáról megvalósuló beszélgetés magyar és szlovák nyelven zajlik, szinkrontolmács segítségével.

Fent:

Zoltán Gábor Szomszéd című esszéregényének bemutatója a Nyitott Műhelyben. 2018, Kalligram Kiadó

___________________________________________

A rendezvény a Füleki VMK LiteraTúra – Párbeszédek című projektje keretében valósul meg. A program szeretné közelebb hozni az irodalmat azzal is, hogy lehetőséget teremt az olvasóknak a szerzőkkel való találkozásra, mely során megismerhetik nemcsak irodalmi munkásságukat, hanem más művészeti ágakhoz, társadalomtudományokhoz vagy aktuális közéleti kérdésekhez való viszonyukat is. A LiteraTúra nyolcadik évfolyamának témája a szlovák és magyar irodalmi alkotások kapcsolata a prózai művek kölcsönös fordítása terén.

A Párbeszédek sorozatban azon könyvbarátok számára mutatkoznak be alkotók és műveik, akik érdeklődnek a közép-európai kulturális párbeszéd, ez esetben a szlovák–magyar irodalmi kapcsolatok iránt.

A LiteraTúra – Párbeszédek program keretében még 2021-ben megvalósult két rendezvény.

Júliusban az UDVart fesztiválon a közönség a Volt egyszer egy kiadó… A Kalligram negyedszázada 1991-2016 című, magyar és szlovák nyelven is megjelenő kiadvány kapcsán rendezett beszélgetésnek örülhetett. A szervezők meghívását Szigeti László, a Kalligram Kiadó alapítója és igazgatója, valamint Beke Zsolt irodalomkritikus, szerkesztő fogadta el.

A beszélgetést, melyet a szlovák hallgatóság szinkrontolmács segítségével követhetett, Gazdag József publicista vezette.

Az UDVart fesztivál látogatói részt vehettek egy kétnyelvű beszélgetésen is Daniela Kapitáňová Könyv a temetőről című könyvéről és annak magyar fordításáról. A meghívott vendégek között szerepelt a szerző, Daniela Kapitáňová, valamint a regény műfordítója, Mészáros Tünde. A beszélgetés közben a hallgatóság részleteket hallhatott a műből Marosz Sebestyén előadásában szlovák, illetve Bandor Éva tolmácsolásában magyar nyelven.

A szinkrontolmáccsal zajló beszélgetést magyar nyelven Juhász Katalin költő, szerkesztő, szlovák nyelven pedig Gabriela Magová műfordító vezette.Ugyancsak tavaly nyárra tervezték a szervezők a regény színházi adaptációjának bemutatását, mely a járványhelyzet miatt elmaradt, s csak 2022. március 28-án valósul majd meg.

A könyvből készült monodrámát Pionírszív címmel az Örkény Színház mutatja be Füleken. Samko Tále szerepében Bíró Krisztát láthatja a közönség.

A Füleki VMK további rendezvények megvalósítását tervezi a LiteraTúra projekt keretében, melynek köszönhetően a könyvbarátokra színházi előadás, irodalmi beszélgetések, könyvbemutatók, zenés-irodalmi estek várnak. Az egyik rendezvény szintén a magyar–szlovák irodalmi kapcsolatok jegyében zajlik majd. Ivana Dobrakovová Anyák és kamionsofőrök című kötetét György Norbert fordította magyarra. Az őszi hónapokra tervezett beszélgetés vendégei a könyv szerzője és fordítója lesznek, akikkel Récsei Noémi és Mikuš Kovácsová Klaudia beszélgetnek. A rendezvényt a könyvből készült rövid videóesszé színesíti, melyet Jana Bučka és Michal Fulier készítettek.

 

 

További hasonló témájú videók