Hajnalban kiosztják az Oscarokat

Hollywoodban két év kényszerű szünet után minden készen áll arra, hogy a hagyományos keretek között tartsák meg a díjátadót.

A díjátadó március 27-én, magyar idő szerint 28-án hajnalban lesz.

Az Oscar-díj (hivatalos angol nevén Academy Award) az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) ad ki több kategóriában 1929 óta.

Európai, zömében brit alkotások is szép számmal versengenek az elismerésekért. Kenneth Branagh félig önéletrajzi ihletésű filmje, a Belfast például, a maga hét jelölésével – köztük a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriában.

A legjobb színésznőnek járó Oscarért verseng Olivia Colman, akinek a második Oscar-díja lesz, ha nyer. Colman ezúttal elvált anyát alakít Elsa Ferrante regényének filmes adaptációjában, Az elveszett lányban.

Esélyes a díjra Penelope Cruz is, aki fotóst játszik Pedro Almodóvar a spanyol polgárháború örökségét, az egyedülálló anyaság és az elengedés témáját boncolgató, Párhuzamos anyák című filmjében.

A legjobb férfi színész kategória várományosai között van Javier Bardem, akit Az élet Ricardóéknál című filmben nyújtott alakításáért, illetve Benedict Cumberbatch, akit A kutya karmai közt című westernért jelöltek Oscarra idén.

Az európai filmek között talán a legnagyobb meglepetést a dán rendező, Jonas Poher Rasmussen Flee című filmjének három jelölése okozta: az Oscar történetében ugyanis egyedülálló módon – a legjobb animációs film, a legjobb dokumentumfilm és a legjobb nemzetközi film kategóriában is indul az elismerésért. Az afgán menekült története a tavalyi év legtöbb díjjal jutalmazott produkciói közé tartozik.

Ugyancsak meglepetésként tekintenek sokan a norvég Joachim Trier A világ legrosszabb embere című filmjére is, amely Cannes-ban már bizonyított, most pedig nemcsak a legjobb nemzetközi film, hanem a legjobb forgatókönyv Oscarjáért is versenyben van. Egy fiatal oslói nő néhány évének hol komikus, hol melankolikus, hol kifejezetten tragikus történéseit meséli el, fejezetekre bontva.

A legjobb nemzetközi film Oscar-díjáért versengő öt rendező között három európai: a skandináv Joachim Trier és Jonas Poher Rasmussen mellett az olasz Paolo Sorrentino is, akinek Isten keze című filmje félig önéletrajzi ihletésű – főhajtás a nők, a mozi, Nápoly és a foci imádata előtt.

(Szöveg forrása:  Euronews)