Sir Elton John 75 éves

Sir Elton John
Sir Elton John

Sir Elton John (teljes nevén Elton Hercules John, született Reginald Kenneth Dwight) (London, 1947. március 25.) hatszoros Grammy-díjas és kétszeres Oscar-díjas brit zeneszerző, zenész és énekes, lovag.

Apja, a Brit Királyi Légierő tisztje trombitásként játszott egy félhivatásos zenekarban. A kis Reginald hároméves korában ült először a zongorához, és hamar kiderült, hogy képes egyszeri hallás után hosszú műveket is hibátlanul eljátszani. Tizenegy éves korában már a Royal Academy of Music tanulója volt, de tizennégy évesen átnyergelt a klasszikus zenéről a rockra, és apja legnagyobb bosszúságára tizenhét évesen félbehagyta az iskolát, hogy csak a könnyebb műfajú zenének éljen.

Egy ideig kocsmákban verte a billentyűket aprópénzért, és együttest alapított Bluesology néven. Énekesnek a blues-körökben ismert Long John Baldryt nyerte meg, művésznevét az ő, illetve a szintén bandatag szaxofonos Elton Dean keresztnevéből kölcsönözte. Húszévesen egy tehetségkutató akció révén lett hivatásos slágeríró a Liberty kiadónál, ahol Bernie Taupin szövegíróval kezdett dolgozni. Alkotómódszerük elég különös volt: az elkészült anyagot levélben küldték el egymásnak, és a munkának ezt a formáját a mai napig fenntartják – száznál több szerzeményük egyike sem született úgy, hogy mindketten ugyanabban a szobában tartózkodtak volna.