Sok kincs egy helyen – a Motolla kiállítása (3.)

Motolla Kézműves MűhelyA rimaszombati Városi Művelődési Központ épületében található Ganevia Galériában a füleki Motolla Kézműves Műhely és a dunamocsi Szegi Ilona kiállítása május 31-ig látogatható.

Előzmények:

A XXIII. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny első napján tartották kiállításuk megnyitóját Zsélyi Katalin köszöntőjével.

Benko Pál gyékényfonó bemutatta gonosz, verekedős sárkányát, amelyet Badin Ádám meseszínháza számára tervezett.

Alapító tagjai és mesterségük:

  • Benkoné Horkay Tünde-gyöngyfűzés, tojásírás, mézeskalácsos
  • Benko Pál – gyékényfonás, tojásfestés, rececsipke, kabaktök-karcolozás
  • Molnár Mónika– szalmafonás
  • Gyetvai Zsuzsanna – agyag, drótozás
  • György Henrietta – textil, batik
  • Bozó Andrea – tojásdíszítő
  • A népi kismesterségek magas szintű elsajátítása, továbbtanítása. Célunk kialakítani olyan infrastruktúrát, amely lehetővé teszi a tárgyalkotó népművészet elemeinek rendszeres beépítését a XXI. század emberének mindennapjaiba, elsősorban az óvodás és iskolás korú gyermekek körében.
    Visszahozni a közgondolkodásba az értékrendhez való ragaszkodást. Útmutatást adni olyan pedagógusoknak, ifjúsággal foglalkozó szakmai csoportoknak, akik önkéntesen részt kívánnak venni ebből a feladatból. Új lehetőségek keresése minél szélesebb rétegek megszólításához, megerősíteni a szülőföldön maradás szándékát, az értékmentő hozzáállás kialakítását

A Füleken működő, s 2001-ben alakult Motolla Kézműves Műhelyt tájainkon is jól ismerik, hiszen számos akción vettek már részt, ahol segítettek fiataloknak és a kevésbé fiataloknak elsajátítani hagyományos kézműves technikákat. A mostani kiállításon (a kiállítók: Anderko Andrea, Benko Horkay Tünde, Benko Pál, Kapsa Júlia, Németh Bozó Andrea, György Henrietta, Gyetvai Zsuzsa, Molnár Mónika, Popovics Judit) a négy évszak hagyományos kézműves termékeiből válogatnak. Szegi Ilona húsz esztendeje a Dunamocson működő Vadvirág folklóregyüttes vezetője, s a kezdeményezésére alakult meg a helyi falumúzeum is. Öt éve készítette el az első képét gombokból, s jelenleg már 102 gombképe van, s eddig mintegy 123 650 gombot gyűjtött össze.

További hasonló témájú videók