XX. Tarczy-emléknap Hetényen (2)

XX. Tarczy-emléknapA hetényi alapiskola 2000-ben vette fel Tarczy Lajos nevét.

Tavaly a névadás 20. évfordulójára tervezett ünnepség sajnos elmaradt, de idén Tarczy halálának  140. évfordulója alkalmat adott arra, hogy az elmaradt ünnepséget megrendezzék.

XX. Tarczy-emléknapIgaz nem a szokásos időpontban és nem a gyermekek részvételével, de sor került a XX. Tarczy-emléknap megrendezésére a kültéri tanteremben. Rancsó Andrea tanárnő az iskola szakmai munkáiról, kiadványairól beszélt és bemutatta a programokban részt vevő tanárokat és segítőket.

Tarczy Lajos filozófus, természettudós, 1807. december 6-án született Hetényben, de 1833-tól haláláig, 48 éven keresztül a pápai kollégium tanára volt. A filozófiában Hegel nézeteit vallotta és adta elő tanszékén, ezt az egyházkerületi gyűlésen felrótták neki és le kellett mondania a filozófia oktatásáról, így ettől kezdve csak természettudományt tanított. Tanártársával, Bocsor Istvánnal együtt folytatta a Mándi által megkezdett újjászervezést, modernizálást, 1837-ben önálló nyomdát hozott létre az iskolában.

Az oktatás mikéntjét is megreformálta, az addig gyakorlattól eltérően diákjaitól nem a tananyag visszamondását várta el, hanem önálló gondolkodásra kívánta sarkallni őket. Sokoldalú esztétikai és irodalmi nevelést folytatott. 1841-ben megalapította a főiskolai Képzőtársaságot, melynek első tanárelnöke lett. A Képzőtársaság hamarosan Pápa egyik szellemi központjává vált, itt kezdte pályáját többek között Petőfi Sándor, Jókai Mór és Orlai Petrich Soma is.

Tarczy számos természettudományi tankönyvet írt, melyekkel részt vállalt a magyar nyelvű szaknyelv kialakításában. Munkája elismeréseképpen az MTA 1838-ban levelező, majd 1840-ben rendes tagjai sorába választotta. Széchenyi István gróffal személyes kapcsolatot tartott, az ő nagycenki birtokán látott mintagazdaság olyan hatással volt rá, hogy Pápán is létrehozott egy hasonlót.

 

 

(Visited 62 times, 10 visits today)

További hasonló témájú videók

%d bloggers like this: