XX. Tarczy-emléknap Hetényen (1)

Tarczy-emléknap
Czibor Angelika

A hetényi alapiskola 2000-ben vette fel Tarczy Lajos nevét. Tavaly a névadás 20. évfordulójára tervezett ünnepség sajnos elmaradt, de idén Tarczy halálának  140. évfordulója alkalmat adott arra, hogy az elmaradt ünnepséget megrendezzék.

Igaz, nem a szokásos időpontban, és nem a gyermekek részvételével, de sor került a XX. Tarczy-emléknap megrendezésére, amikor is a kültéri tanteremben az iskola igazgatónője, Czibor Angelika köszönthette a vendégeket.

Tarczy Lajos filozófus, természettudós, 1807. december 6-án született Hetényben, de 1833-tól haláláig, 48 éven keresztül a pápai kollégium tanára volt. A filozófiában Hegel nézeteit vallotta és adta elő tanszékén, ezt az egyházkerületi gyűlésen felrótták neki és le kellett mondania a filozófia oktatásáról, így ettől kezdve csak természettudományt tanított. 

Tanártársával, Bocsor Istvánnal együtt folytatta a Mándi által megkezdett újjászervezést, modernizálást, 1837-ben önálló nyomdát hozott létre az iskolában. Az oktatás mikéntjét is megreformálta, az addig gyakorlattól eltérően diákjaitól nem a tananyag visszamondását várta el, hanem önálló gondolkodásra kívánta sarkallni őket. Sokoldalú esztétikai és irodalmi nevelést folytatott.

1841-ben megalapította a főiskolai Képzőtársaságot, melynek első tanárelnöke lett. A Képzőtársaság hamarosan Pápa egyik szellemi központjává vált, itt kezdte pályáját többek között Petőfi Sándor, Jókai Mór és Orlai Petrich Soma is.

 

További hasonló témájú videók