XX. Tarczy-emléknap – Koszorúzás

Tarczy koszorúzásTavaly a névadás 20. évfordulójára tervezett ünnepség sajnos elmaradt, de idén Tarczy Lajos halálának 140. évfordulója alkalmat adott arra, hogy az elmaradt ünnepséget megrendezzék.

Rancsó Andrea tanárnő az iskola folyosóján megrendezett kiállítást bemutatva betekintést engedett az iskola mindennapjaiba, beszélt a szakkörökről, pályázatokról és mindarról, amivel a diákok az elmúlt években foglalkoztak. Ezt követően koszorút helyeztek el az emléktáblán.

Tarczy Lajos filozófus, természettudós, 1807. december 6-án született Hetényben, de 1833-tól haláláig, 48 éven keresztül a pápai kollégium tanára volt. A filozófiában Hegel nézeteit vallotta és adta elő tanszékén, ezt az egyházkerületi gyűlésen felrótták neki és le kellett mondania a filozófia oktatásáról, így ettől kezdve csak természettudományt tanított. Tanártársával, Bocsor Istvánnal együtt folytatta a Mándi által megkezdett újjászervezést, modernizálást, 1837-ben önálló nyomdát hozott létre az iskolában. A hetényi alapiskola 2000-ben vette fel Tarczy Lajos nevét.

További hasonló témájú videók