A mai napon lenne 100 éves Gene Roddenberry, a Star Trek atyja

A mai napon lenne pont 100 éves Gene Roddenberry, akit legtöbben a Star Trek atyjaként ismerhetnek. Ő álmodta meg ugyanis – majd későbbi irányította – Kirk kapitány, Spock és a többiek, illetve később az Új nemzedék legénysége kalandjainak filmre vitelét, amivel a világ egyik legnagyobb, világszerte százmilliók által szeretett sci-fi franchise-zát alapozta meg.

Roddenberry eredetileg ügyvéd szeretett volna lenni, de végül pilótának tanult ki, ezt a képességét a II. világháborúban vadászrepülő-pilótaként kamatoztatta is. Miután 1949-ben egyik útján gépe lezuhant, és az utasok nagy része szörnyethalt, Roddenberry otthagyta munkáját, és rendőrnek állt Los Angelesben.

Vélhetően pilótaként szerzett tapasztalatai inspirálták később a Star Trek univerzum számos elemének kigondolásában is, köztük elsősorban a Csillagflottának, ami gyakorlatilag egy intergalaktikus űr-légierőnek vagy űr-haditengerészetnek felel meg.

Rendőri karrierje alatt kezdett írással foglalkozni, majd néhány év elteltével felmondott a rendőrségen, s teljes munkaidőben kezdett sztorikat írni televíziós sorozatokba. Első fontosabb munkája a Have Gun, Will Travel című westernsorozat volt, melynek ő volt az egyik vezető írója.

Gene Roddenberry
Gene Roddenberry (barna öltönyben) és az eredeti Star Trek sorozat legénysége az Enterprise űrsikló előtt a NASA egy rendezvényén, 1976-ban

Roddenberry eredeti Star Trekje három évadon át futott az NBC-n, és több olyan színész (Leonard Nimoy, Nichelle Nichols, Majel Barrett, DeForest Kelley) szerepelt benne, akikkel korábban olyan sorozatokban dolgozott együtt, mint A hadnagy és a Wrangler. Mivel a múltban a stúdiókkal harcolt a szereposztás sokszínűsége miatt, a USS Enterprise legénysége az ő befogadó világnézetét tükrözte. Ez a Star Trek-univerzum egyik alapeleme, amely több nagyjátékfilmben (a Star Trek: The Motion Picture, amelyet a Star Wars kasszasikere segített, 1979-ben indította el a filmes franchise-t) és tévés spin-offokban (kezdve a sikeres Star Trek: The Next Generationnel, amelynek elindításában Roddenberry segédkezett, és az első három évadhoz is hozzájárult) is megmaradt.

Roddenberry 1991-ben meghalt, de a franchise teljes erőbedobással folytatódik a spinoff-sorozatokkal és – ismét – a filmekkel. Ez utóbbi fronton a Deadline nemrégiben jelentette be, hogy a WandaVision rendezője, Matt Shakman érkezett a fedélzetre, hogy irányítsa a Star Trek-filmet, amelynek forgatókönyvét Lindsay Beer és Gena Robertson-Dworet írta – ez az első Star Trek-film, amelyet nők írtak.

Roddenberry több sorozat megalkotásában és írásában is részt vett, amik szinte kivétel nélkül mind a hadseregnél vagy a rendőrségnél – tehát korábbi munkahelyeinél – játszódtak. Ennek során számos színésszel ismerkedett meg, közöttük pl. a később a Star Trek-ben kulcsfontosságú szerephez jutó Leonard Nimoy-jal és DeForest Kelley-vel is. Karrierje csúcspontját egyértelműen a Star Trek megalkotása képezte, aminek első epizódját 1966-ban mutatták be. Bár az eredeti sorozat csak 3 évadot élt meg, és a maga idejében nem is volt különösebben sikeres, az elkövetkező évek ismétléseinek köszönhetően egyre nagyobb és nagyobb rajongóbázist épített ki, és az egyik legnagyobb sci-fi franchise-zá nőtte ki magát.

További hasonló témájú videók