Gombaszög 2021 – Az életem az utam, az Utam az életem (2)

Az életem az utam, az Utam az életem 2VándorLÁSS: Az életem az utam, az Utam az életem 

Beszélgetés Győry Attilával. Második rész.

Győry Attila, író, könyvterjesztő. A komáromi gépipari szakközépiskolában érettségizett (1985). Ezt követően hajókormányos, majd hajóskapitány volt. Később, rövid időre a Kalligram Könyv- és Lapkiadó könyvterjesztője lett, de 1996-ban megalapította a Családi Könyvklubot, melynek azóta is igazgatója. Írásaiban egy sajátos szubkultúrát mutat be lázadó, környezetükkel dacosan szembeforduló fiatalokkal. – Fm. Vércsapolás (elb., 1992); Kitörés (r., 1993); Az utolsó légy (elb., 1995); Ütközés (r., 1998); Kerékkutya (r., 2002).


A VándorLásst 2006-ban négy barát lelkesedése, ötletei indították el. Hónapról hónapra, évről évre egyre többen csatlakoztok hozzánk. Névválasztásunk eredménye abból az egyszerű tényből indult ki, hogy elfogadjuk, tudjuk VÁNDOROK vagyunk, akik együtt vagy külön keressük az utunkat. Folyamatosan változunk, mint ahogy a bennünket körülvevő és a bennünk lévő világ is állandóan változik. Talán az egyik legméltóbb emberi tevékenység eme változások szemlélése lehet, mint ahogy valamikor régen egy folyó menti kolostorban ezt is megfogalmazták már.

Összesen öt könyvem jelent meg, a legutolsó Kerékkutya címmel. Annak is már sok éve. A punkok és az undergrund kultúra világa érdekelt, a hőseim is punkok, darkok, lepukkant, társadalomkívüliek, de ez más történet. Kitaláltam annak idején, hogy szabad írodalomórákat fogok tartani a gimnáziumokban, és elintéztem az igazgatóknál, hogy felolvassak az órákon, bemutassam a könyveimet. Végighúztam a „republikán”, s így megismert egy generáció, a legolvasottabb felvidéki kortárs író lettem.

Műveiben főleg a nyolcvanas-kilencvenes évek szlovákiai magyar fiataljainak életérzését, a punkok zárt közösségét emeli be az irodalomba.

Utam az életem
Kitörés

Kötetei:

1. Vércsapolás. Novellák. Kalligram, Pozsony 1992.
2. Kitörés. Regény. Uo. 1993.
3. Az utolsó légy. Novellák. Uo. 1995.
4. Ütközés. Regény. Aquarius, Dunaszerdahely 1997.
5. Kerékkutya. Regény. Kalligram, 2002.

Antológiák:

Nyugtalan indák. Lilium Aurum, Dunaszerdahely 1993.
Vámbéry Antológia 1999. Lilium Aurum, Dunaszerdahely 1999.

 

Az életem az utam, az Utam az életem Első rész 

További hasonló témájú videók