Federico García Lorca: VÉRNÁSZ (Komáromi Jókai Színház)

Federico García Lorca1936-ban, 85 éve ezen a napon, az öldöklő fasiszták agyonlőtték Federico García Lorca spanyol költőt. Haláláról Radnóti Miklós magyar költő írt siratóéneket. Nyolc évvel később a magyar fasiszták ugyanígy ölték meg a magyar költőt. A két halál korkép és dokumentum azokról az esztendőkről. Az eredetileg olasz fasiszta szó ugyanúgy volt érvényes a német nácikra vagy a magyar nyilasokra, a spanyol falangistákra: az uralomra került mészárlási düh irtotta a szellemet és a szellem képviselőit. García Lorca a spanyol szellem legkiválóbb megtestesítője volt a XX. században. 

Költő volt, a múlhatatlan emlékű nagyok egyike. Drámaíró volt, egyéni hangú, sajátos színfolt a színi-irodalomban. Népszerű zeneszerző, sikeres festő-rajzolóművész, néprajztudós. Színházszervező s ezen belül dramaturg, rendező, ha kellett akár tragikus, akár komikus színész. Rövid életében is az élő spanyol kultúra legkiválóbb, sőt legsikeresebb korabeli alakja. Otthonában ugyanúgy hangoztatta lírai költeményeiben a cigányok emberségét, jogukat az egyenjogúságra, mint Amerikában a négerekét. Szavakkal, dallamokkal, színekkel harcolt az emberi méltóságért, egyenlőségért, méltányosságért, demokráciáért. Meg is bűnhődött érte, a sötétség zsoldosai a számlálhatatlanokkal együtt őt el elpusztították.

VÉRNÁSZ • Komáromi Jókai Színház (Teljes előadás)

„Asszonyok! Egy kicsi késsel, két és három óra közt, mint ahogy megíratott, két szerelemre való férfi meggyilkolta egymást!”

A tragédia előzményei szálról szálra bontakoznak ki a tradíció és vallás által meghatározott normák között vergődve. Két egymástól elválasztott szerelmes fiatal nyomasztó mámora teljesedik ki az erdő mélyén lezajló véres vendettában.

Leonardo és a Menyasszony soha nem lehetnek egymáséi, mindkettejük számára világos, itt élniük nem lehet. A szenvedélyt kioltani csak késsel lehet, „egy kicsi késsel, oly kicsikével, épp csak elfér a marokban, mégis oly gyorsan besurran, szalad a meghökkent húsban…”

Federico Garcia Lorca szenvedélyektől feszülő balladája a zsigerekig hatoló érzelmekről szól, melyek az ősi hagyományok tiltásai ellenére törnek elő az emberből. Megállíthatatlanul. Az őrület határán.

Szereplők:
ANYA – Németh Ica
VENDÉG, FAVÁGÓ 3 – Tyukodi Szabolcs
VŐFÉLY 2, FAVÁGÓ 2 – Olasz István
VŐFÉLY 1, FAVÁGÓ 1 – Sás Péter
HALÁL-KISLÁNY – Szoták Andrea m.v.
HOLD – Szarka Tamás m.v.
A MENYASSZONY APJA – Boráros Imre
VŐLEGÉNY – Manases István
LEONARDO – Ollé Erik, m.v.
2. NYOSZOLYÓLÁNY – Balaskó Edit
MENYASSZONY – Holocsy Krisztina
ANYÓS – Bandor Éva (Jászai Mari-díjas)
LEONARDO FELESÉGE – Holocsy Katalin
CSELÉDASSZONY – Germán Lívia
SZOMSZÉDASSZONY – Varsányi Mari
1. NYOSZOLYÓLÁNY – Szabó Szvrcsek Anita

DÍSZLET – JELMEZ: Nemes-Takách Kata m. v.
ZENE: Szarka Tamás m. v.
A RENDEZŐ ASSZISZTENSE: Jóba István
RENDEZŐ: Görög László m. v.

Premier: 2006.03.17.