Robert Redford 85 éves

85 éves Robert Redford Oscar-díjas amerikai színész, filmrendező és filmproducer.

Angol illetve ír-skót felmenői vannak. Édesanyja 1955-ben halt meg, még ebben az évben Robert sportösztöndíjat nyert a Colorado Egyetemre. Miután egyre kiábrándultabb lett az akkori kommersz amerikai életstílustól, hogy életébe színt vigyen, először Amerikát, majd Európát vette a nyakába. Végig egyedül, alkalmi munkákat vállalva járt városról városra. Európai tartózkodása alatt bevett szokásává vált, hogy a tél közeledtével Olaszország felé vette az irányt, majd mikor újra nyár lett, visszatért Franciaországba. Húszévesen Párizsban, majd Firenzében tanult festészetet, de mivel nem ért el jelentősebb sikereket, hazatért New Yorkba, ahol az Amerikai Színművészeti Akadémia hallgatója lett.

A Broadway-n először a Sunday in New York című darabban láthatta a közönség, majd következett a Mezítláb a parkban, amelynek későbbi filmváltozatában Jane Fonda volt a partnere. Első filmje, a War Hunt 1962-ben készült, s ebben Sydney Pollackkal játszott, akivel összebarátkozott, és hét közös filmet készítettek, ezekben Pollack már a rendezői feladatokat látta el. A Mezítláb a parkban (1967) hatalmas kritikusi- és közönségsikert könyvelt el, rendezője Gene Saks.

A Butch Cassidy és a Sundance kölyök című western (1969) tovább növelte a népszerűségét. Partnere Paul Newman, akivel felejthetetlen alakítást nyújtott A nagy balhé (1973) című filmben is. Redfordot játékáért Oscarra jelölték. Mindkét filmet George Roy Hill rendezte.

1980-ban sikeresen debütált rendezőként és producerként. Átlagemberek című családi drámája három Oscar-díjat is kiérdemelt: legjobb film, legjobb rendezés, valamint a legjobb mellékszereplő (Timothy Hutton).

Az 1980-as évektől filmográfiájában előtérbe kerültek a romantikus történetek. négy év kihagyás után vállalt újabb szerepet az Őstehetség című filmben Glenn Close és Kim Basinger mellett. Az igazi visszatérés azonban egy év múlva következett Meryl Streep oldalán: a Távol Afrikától című filmben máig emlékezeteset alakított.

Az 1994-es Kvíz-show című film rendezéséért szintén jelölték Oscar-díjra. A suttogó (1998) volt az első olyan filmje, amelynek egyszerre volt főszereplője és rendezője. Robert Redford az Oscar-díj mellett az Arany Glóbusz-díj, az Audubon-érem, a BAFTA-díj és a Dartmouth Filmtársaság díjának a tulajdonosa.

1980-ban megalapította a Sundance Filmintézetet a független filmesek támogatásáért. A Sundance Filmfesztivált, a kezdő filmesek seregszemléjét minden évben megrendezik a Utah állambeli Park Cityben.

Fenti videó:

A hallgatás szabálya (teljes film magyarul) 2012

Sharont (Susan Sarandon),az egykori Weather Underground mozgalom aktivistáját váratlanul őrizetbe veszik egy harminc évvel korábban elkövetett bankrablásban való részvételért. Ben (Shia Labeuof) ambiciózus riporter lévén kiugró lehetőséget lát a letartóztatott nő sztorijában, így nyomozni kezd a mozgalom egykori aktivistái után. Így fedi fel Jimet, a lányát egyedül nevelő ügyvédet, (Robert Redford) akit a bankrablásban életét vesztett biztonsági őr megölésével vádolnak, ám a hatóságoknak azóta sem sikerült kézre keríteniük. Jim a hírekből értesülve Sharon letartózátásról, úgy dönt, hogy saját és lánya épségének érdekében felkutatja egykori szeretőjét és aktivistatársát Mimit (Julie Christi). Az agresszív újságíróval és az FBI-jal a nyomában kénytelen felkutatni ország különböző pontjain élő egykori társait, hogy segítségükkel rátaláljon Mimire, aki egyszer és mindekorra tisztázhatja az őt ért vádak alól.

Rendező:
Robert Redford
Író:
Neil Gordon

Néhány filmjének részletei:

A David Lowery rendezte The Old Man & The Gun című, igazi történeten alapuló filmben Redford az amerikai bűnöző, Forrest Tucker bőrébe bújik, akit 17-szer kaptak el bankrablásért és minden alkalommal bebörtönözték, ám neki sikerült megszöknie.

Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969)

A jelölt (1972)

A keselyű három napja (1975)

Az elnök emberei (1976)

Őstehetség (1984)