Fellini-múzeum nyílt Riminiben

Augusztus 19-én nyitották meg az olaszországi Riminiben a Federico Fellini filmrendező emlékére létrehozott múzeumegyüttest.

A központ a Sismondo kastély, melynek 16 szobája egyikében a rendező felesége, egyben több filmje főszereplője, Giulietta Masina alakja elevenedik meg. Más színészek és munkatársak közül külön szobát kapott például Marcello Mastroianni, illetve a Dolce Vita című film szökőkút jelenetével híressé vált Anita Ekberg is.

A szobákban vetítések, multimédiás installációk, fotók láthatók, van például olyan, amely Fellini karikaturistaként és illusztrátorként eltöltött időszakát eleveníti fel, és olyan is, amely a naplójának rajzait mutatja be.

A múzeumegyüttes része a közelmúltban felújított Fulgor mozi, amelyben Fellini gyermekként először látott filmet amiről az Amarcord című filmjében emlékezett meg.

A világhírű neorealista rendező olyan remekműveket alkotott, mint az Országúton, a Cabiria éjszakái, Az édes élet (azaz a Dolce Vita), a 8 és ½, a Fellini-Róma, az Amarcord vagy a Casanova. Későbbi filmjei közül Magyarországon a Zenekari próba, A nők városa és a Ginger és Fred vált ismertté.

(Forrás: Euronews)

A megnyitó képsorai: