Sulu hadnagy, kapcsoljon teljes warpra!

Térhajtómű meghajtású hajó fantáziaterveA NASA fizikusa, dr. Harold White már 2012-ben azzal sokkolta a világot, hogy a Star Trekben látott hiperhajtómű, térhajtómű valósággá válhat. Ha sikerül, azzal képesek leszünk távoli világokba eljutni. Mikorra várható ez az óriási lépés az űrutazásban?

Néhány éve robbant bombaként a hír, miszerint NASA teljesen véletlenül felfedezhette az első működőképes térhajtóművet. Persze úgy könnyű, ha már ki volt fárasztva az ötlet: 😉

______________
Különös anomália

A sci-fi filmekből már ismert ez a szerkezet. Ez képes téren és időn át utazni, ráadásul nagy sebességgel elérni távoli csillagrendszereket. Képes meghajlítani a teret, és ezáltal még a fénynél is gyorsabb sebességre tehetünk szert. Soha nem tudtuk bizonyítani, hogy ez az elméleten kívül is így lenne, de komoly fizikusok számításai egyértelműen erre utaltak.

A NASA űrrepülési online fórumán folytattak beszélgetést a NASA tudósai az úgynevezett EmDrive rendszerről, mely egy britek által fejlesztett új meghajtó technológia.

A NASA kutatói az EmDrive rezonancia kamrájába kilőtt lézerek némelyikénél a fénysebességnél is gyorsabb sebességet mértek. Ismeretes tény, hogy a sebességet csakis egy térhajtómű produkálhatja, ezért a világ azonnal felfigyelt a NASA térhajtómű terveire.

Eleinte a NASA tagadta a térhajtómű tervét, és szimpla mérési hibának titulálták az egészet. Később arra jutottak, hogy a mérések helyesek, és ez a különös anomália valóban fennáll: vagyis lehetséges, hogy egy napon sikerül majd megalkotni a térhajtóművet.

https://youtu.be/sZ73E6hF_NQ

____________________
Dolgoznak a hajtóművön

Egy működő térhajtómű első gyakorlati lépése a warp-buborék mesterséges megalkothatóságának bizonyítása, amin jelenleg a NASA Johnson Űrközpontjának egyik csapata dolgozik Harold White fizikus vezetésével.

Alcubierre elmélete szerint egy warp-buborék negatív energia, vagy egy vákuumban létrehozott energia alkalmazásával alkotható meg.

A térhajlítással foglalkozó fizikusok még vitatkoznak arról, hogy mennyi energiát igényelne egy ilyen hajtómű.

Sokak szerint a Föld összes energiakészlete nem lenne elegendő a működéséhez, míg mások úgy vélik, csak egy ügyes technológiai bravúr kell, és ezt a problémát ki lehet küszöbölni.

Sőt, sokan azt beszélik a NASA háza tájáén, hogy kis méretekben már sikerült előállítaniuk működőképes darabokat.

Nemrégiben a szabadalmi hivatalban is bejegyeztették a térhajtómű egy tovább fejlesztett, tökéletesített változatának tervét, vagyis a projekt nagyon is jól halad, és valós fejlesztések folynak a NASA berkein belül.

Ha minden jól megy, a jelenlegi technikai paraméterek alapján 500 kilogramm üzemanyag is elég lesz a fénysebesség tízszeresének eléréséhez.

_______________________
Forradalmasítaná az űrutazást

A térhajtómű elérhetővé tenné a távolsági űrutazást, ráadásul leküzdhetnénk vele a nagy távolságokat. Ahová csak évmilliók alatt jutnánk el, oda évek alatt képesek lennénk eljutni. Gyakorlatilag bárhová eljuthatunk majd az univerzumban. Más csillagrendszerekbe, galaxisokba. A kommunikáció mikéntje az egyedüli, ami még kérdéses, hiszen az információ a jelenlegi technológiák alapján évtizedekig utazna az űrben, vagyis a direkt kommunikáció lehetetlen lenne a jelen állás szerint.

https://youtu.be/hc8vAJHpw8o

A NASA szakemberei szerint előbb-utóbb erre is találni fognak egy áthidaló megoldást. Sokak szerint a működőképes térhajtómű fogja elhozni az emberiség számára a feltételezett idegenek megismerését. Mármint ha más világokba, lakott bolygókra juthatunk el általa. Hogy mikor sikerül majd egy nagy méretű, emberi repülésre is alkalmas hajtóművet elkészíteni, még nem tudni, de bízzunk benne, hogy megvalósulhat.

 

További hasonló témájú videók